Kawa mrożona to sprawdzony napój w upalne dni, ale też może występować w roli smacznego deseru. Z łatwością możemy przyrządzić go w domu, a samo przygotowanie kawy mrożonej nie powinno stanowić większego problemu. Wystarczy jedynie kilka podstawowych składników i gotowe! W naszym poniższym artykule znajdziesz pyszne propozycje napojów na bazie kawy, które pod każdą postacią będą pyszne.
Cynamonowa kawa mrożona
Potrzebne składniki:
- ¾ szklanki zmielonej kawy,
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
- 3 szklanki zimnej wody,
- puszka mleka skondensowanego,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
Na początku wymieszaj kawę mieloną z cynamonem i zaparz. Wlej mleko skondensowane do pojemnika (ilość zgodna z własnymi preferencjami) oraz wymieszaj z kawą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały napój wlej do szklanek z kostkami lodu.
Kawa na zimno
Potrzebne składniki:
- ½ filiżanki ulubionej kawy mielonej. Polecamy kawowe mieszanki w odpowiednich proporcjach:
Siedlecka Manufaktura Kawy – Kawa Warszawska,
Siedlecka Manufaktura Kawy – Kawa Poznańska,
- 3 szklanki zimnej wody,
- łyżeczka cukru do smaku,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
Zaparz kawę, np. w kawiarce i dodaj cukier. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie wymieszaj kawę z zimną wodą i poczekaj, aż napój ostygnie. Umieść kostki lodu w szklance i wlej kawę. Na wierzchu możesz udekorować kawę bitą śmietaną.
Kokosowa kawa mrożona
Potrzebne składniki (porcja dla około 5 osób):
- szklanka mleka kokosowego,
- 2 łyżki kawy,
- szklanka mleka skondensowanego,
- kostki lodu.
Zaparz kawę i wymieszaj ją z mlekiem kokosowym. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kostki lodu włóż do szklanki i zalej napojem kawowym.
Bananowa kawa mrożona
Potrzebne składniki:
- 200 ml przestudzonej kawy,
- 100 ml śmietanki,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 banany,
- kostki lodu,
- bita śmietana i cynamon.
Przygotowanie:
Banany kroimy kostkę i wkładamy do zamrażalnika na około 20-30 minut. W tym czasie parzymy kawę i dodajemy cukier oraz kostki lodu. Po wyciągnięciu bananów z zamrażalnika, blendujemy je, dodając mleko i śmietankę. Całość przelewamy do szklanek, a następnie dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem według uznania.
Kawa mrożona z lodami
Potrzebne składniki:
- 250 ml kawy,
- 4 łyżeczki cukru, np. brązowego,
- 100 ml zimnego mleka,
- kostki lodu,
- gałka ulubionych lodów – waniliowe lub śmietankowe.
Przygotowanie:
Zaparz kawę, dodaj cukru oraz zimnego mleka. Do szklanki wsyp kostki lodu, a następnie wlej kawowy napój. Na koniec dodaj do szklanki ulubione lody.
Karmelowa kawa mrożona
Potrzebne składniki (szacowana porcja dla 2 osób):
- ¼ szklanki kawy,
- ¼ szklanki syropu karmelowego,
- Łyżka syropu waniliowego,
- ¼ szklanki zimnego mleka,
- kostki lodu,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
Wlej kawę, karmel, syrop waniliowy oraz zimne mleko do naczynia i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dodaj następnie kostki lodu i całość wymieszaj mikserem do uzyskania gęstej konsystencji. Wlej napój do szklanki, dodaj bitą śmietanę i udekoruj syropem karmelowym.
Kawa na zimno z musem owocowym
Potrzebne składniki:
- ulubiona kawa, najlepiej mocna,
- kostki lodu,
- cukier, np. brązowy,
- mleko,
- mleko skondensowane,
- mix mrożonych owoców (truskawki, borówki, maliny).
Przygotowanie:
Przygotuj napar z kawy, zalej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Przelej ostygniętą kawę do szklanki, a w międzyczasie zmiksuj mrożone owoce. Do kawy dodaj kostki lodu, zalej zimną wodą z cukrem i dodaj mleka. Na wierzchu udekoruj kawę owocami.
Mrożona Mokka
Potrzebne składniki (porcje dla 2 osób):
- ¼ szklanki kawy,
- ¼ szklanki syropu czekoladowego,
- łyżka syropu waniliowego,
- ¼ szklanki zimnego mleka,
- bita śmietana, czekolada do dekoracji.
Przygotowanie:
Wlej kawę, syrop czekoladowy, syrop waniliowy i mleko do naczynia, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Dodaj kostki lodu i wymieszaj mikserem, aż masa zgęstnieje. Napój kawowy wlej do szklanki, udekoruj bitą śmietaną oraz kawałkami czekolady.
Kawa mrożona – greckie Frappe
Potrzebne składniki:
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1-2 łyżeczki kakao,
- ¼ szklanki wody,
- 1-2 łyżeczki cukru,
- kostki lodu,
- ¾ szklanki mleka,
- bita śmietana i starta czekolada.
Przygotowanie:
Do przygotowania tej kawy będziemy potrzebować blendera. Wrzucamy kawę rozpuszczalną, cukier oraz kakao. Następnie wlewamy wodę i wszystko mieszany ze sobą. Do szklanki wkładamy kostki lodu i zalewamy je kawą z odrobiną wody, uzupełniając mlekiem. Dekorujemy Frappe bitą śmietaną i startą czekoladą.
Mrożone Latte waniliowe
Potrzebne składniki:
- filiżanka mocnej zaparzonej kawy (schłodzona do temperatury pokojowej),
- szklanka mleka skondensowanego,
- 1/3 szklanki cukru waniliowego,
- kostki lodu.
Przygotowanie:
Wymieszaj mleko skondensowane, kawę oraz cukier waniliowy w naczyniu. W szklance umieść kostki lodu i dodaj do niej przygotowany napój kawowy.