Arabika vs. Robusta – czym różnią się najpopularniejsze odmiany kawy?
Arabika vs. Robusta – czym różnią się najpopularniejsze odmiany kawy?

Jak dowodzą wszelkie źródła, na świecie istnieje ponad 100 różnych odmian kawy. Jednak, jeżeli przyjrzymy się jak wygląda ich udział w rynku – największą popularnością cieszą się dwie odmiany. Arabica i Robusta, bardzo dobrze się uzupełniają, jednak między nimi istnieje kilka różnic. Jeżeli zastanawiasz się, jak odróżnić poszczególne ziarna lub smak ulubionego kawowego napoju – dzisiaj postaramy się wyjaśnić czym charakteryzują się te dwie odmiany.

Kawa kongijska, inaczej nazywana Robustą

Przed wyborem kawy, do przygotowania której użyto ziaren Robusty, warto poznać jej właściwości oraz wyróżniające ją cechy. A prócz tego, poznać parę ciekawostek związanych z jej uprawą.  

Uprawa

Ten gatunek wywodzi się z zachodniej Afryki Subsaharyjskiej, a jego oryginalna nazwa to Coffea canephora. Jest uprawiana na terenach określanych jako pas kawowy, czyli pola uprawne, które znajdują się między zwrotnikami Raka i Koziorożca. Największą popularnością wśród upraw kawy kongijskiej cieszą się takie państwa jak:

  • Wietnam,
  • Brazylia,
  • Indonezja
  • Indie.

Temperatura najbardziej odpowiednia do uprawy tej rośliny wynosi 23°-35°, dlatego plantacje mieszczą się na wysokości maksymalnie 800 m n.p.m.

Robusta jest bardzo odporna na szkodniki i działanie pasożytów, czy drobnoustrojów. Roślina zawdzięcza to zawartością kwasu chlorogenowego i wysoką zawartością kofeiny (2,5% w ziarnie). To właśnie te składniki wpływają na jej odporność dzięki czemu jej uprawa jest o wiele prostsza. W odpowiednich, drzewka Robusty osiągają niekiedy 10 metrów wysokości!

Ziarna

Ziarna Robusty są znacznie mniejsze oraz charakteryzuje je okrągły przekrój. Posiadają proste rowki i to właśnie tym można odróżnić je ziaren Arabiki.  

Kofeina

W każdym ziarnie kawy kongijskiej znajdziemy nawet do 2,5% kofeiny.

Smak

Robusta, będzie miała mniej intensywny aromat, lecz jej smak będzie bardziej wyrazisty. Opisać go można jako lekko gorzkawy i cierpki. Kawa kongijska jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, w przypadku przygotowania klasycznego espresso. A to za sprawą znacznie gęstszej cremy oraz opisanej wyżej intensywności smaku. Zważywszy na dużą zawartość kofeiny w pojedynczym ziarnie, będzie również mocniejsza, a jak wszyscy wiemy, to podstawowa cecha espresso.

Kawa arabska, potocznie zwana Arabicą

Podobnie jak w przypadku Robusty, przed wyborem odpowiedniej kawy warto dowiedzieć się podstawowych informacji o tym gatunku. Arabica ma kilka cech, które mogą znacząco wpłynąć na smak naszego napoju. Dlatego poniżej, przygotowaliśmy kilka informacji i ciekawostek o kawie arabskiej.

Uprawa

Botaniczna nazwa rośliny, z której pochodzą te ziarna kawy to Coffea arabica. Jej owoce są wysoce cenione przez kawowych smakoszy z całego świata, dlatego praktycznie ¾ rynku zostało zdominowane przez tę odmianę. Wszystko za sprawą możliwości smaków i aromatów, zawartych w ziarnach, które odpowiednio prażone i przyrządzone mogą stworzyć napar o złożonym bukiecie smakowym. Pierwsze plantacje tej rośliny miały miejsce w południowo-zachodniej Etiopii oraz na górzystych obszarach Jemenu.

Obecnie, kawę arabską uprawia się głównie w:

  • krajach Ameryki Środkowej,
  • krajach Ameryki Południowej,
  • sercu Afryki i na jej wschodnim wybrzeżu,
  • Azji,
  • okolicach Półwyspu Indonezyjskiego.

By uzyskać najwyższej jakości owoce kawy arabskiej, należy uprawiać ją na terenach górzystych, na wysokości od 1000 do nawet 2500 metrów nad poziomem morza. Temperatura w tamtych rejonach waha się między 15° a 25°, jednak nie to jest głównym kryterium w uprawie Arabiki. Liczy się przede wszystkim to, aby gleba w której rosną rośliny była żyzna, potrzebne są również częste opady deszczu i duże nasłonecznienie. Warto wiedzieć, że każdy z tych czynników może mieć znaczny wpływ na smak ziaren.

Roślina jest również mniej odporna na wszelkie szkodniki i drobnoustroje. W związku ze złożonymi właściwościami kawy arabskiej, jej uprawa będzie trudniejsza i bardziej wymagająca. Przyjęło się zatem twierdzić, jakoby Arabika była szlachetniejsza od Robusty. Nie jest to do końca prawdą, ale z pewnością ziarna kawy arabskiej są droższe.   

Ziarna

W odróżnieniu od Robusty, ziarna Arabiki są płaskie i lekko owalne. Charakterystyczną cechą jest rowek w kształcie litery „S”. W skład ziaren wchodzi również o wiele więcej cukrów i tłuszczy (lipidów).

Kofeina

Arabica ustępuje kawie kongijskiej pod względem ilości kofeiny w każdym ziarnie, niekiedy nawet o połowę. Zawiera w sobie od 1 do 1,5% tej substancji.

Smak

Wspominaliśmy już o wielu możliwościach smakowych ziaren tej rośliny? Kawa przygotowana z Arabiki będzie miała o wiele bardziej łagodny i aromatyczny smak. Sposób palenia ziaren może również sprawić, że ziarna kawy arabskiej będą miały przeróżne nuty – od owocowych i kwiatowych, przez czekoladowe i na korzennych kończąc. Dzięki temu, jest chętniej stosowana w rozmaitych mieszankach i deserach kawowych czy niekonwencjonalnych sposobach parzenia kawy.

Podsumowanie

Zarówno ziarna Arabiki jak i Robusty mogą być lepszej lub gorszej jakości, ponieważ przeróżne mamy sposoby uprawy, pielęgnacji i przede wszystkim palenia ziaren. Ciężko wybrać, która z nich będzie lepsza pod względem jakości, wiemy jedynie, że Robusta jest tańsza. Jednak może mieć to ścisły związek z tym, że jest łatwiejsza w uprawie.

Jeżeli cenisz sobie goryczkowy i lekko cierpki smak, o gęstej cremie i delikatnym aromacie, a najlepszą formą kawy jest dla Ciebie włoskie espresso – sięgnij po Kawę ziarnistą Da Alessandro Samba. Zawiera aż 80% ziaren Robusty i tylko 20% ziaren Arabica. Dzięki temu masz szansę na pobudzający i pozbawiony kwasowości napój, delikatnie zabarwiony czekoladową nutą. 

Przepadasz za delikatnymi i niezbyt mocnymi kawami, o korzennej lub orzechowej nucie? Nie przeszkadza Ci tradycyjna kwasowość w smaku i w przeciwieństwie do goryczki, wolisz subtelny aromat? Polecamy Kawę ziarnistą - Siedlecka Manufaktura Kawy Dolce & Crema. Zawiera aż 100% ziaren kawy arabskiej, dlatego z pewnością przypadnie Ci do gustu.

A może nie umiesz zdecydować, jaka kawa bardziej Ci smakuje i wolisz wypośrodkowany wariant? W takim wypadku, najlepiej sięgnąć po mieszanki kawowe, które zawierają w sobie wyważone proporcje obu ziaren, np. 50% Arabica i 50% Robusta. W takim wypadku najlepiej sprawdzi się Kawa ziarnista Siedlecka Manufaktura Kawy Exclava lub Silver.

Znając już różnicę pomiędzy dwoma wariantami, jakie oferuje nam natura, możesz teraz spróbować każdego i podjąć decyzje, o idealnych dla Ciebie proporcjach kawowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl