Biała kawa – co to jest i jak ją przygotować?

0
Biała kawa – co to jest i jak ją przygotować?

Obecnie na świecie występuje naprawdę ogromna ilość wariacji na temat kawy. Począwszy od tradycyjnych takich jak espresso, po te bardziej skomplikowane i z większą ilością dodatków. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Pomimo nieustannego tworzenia się nowych przepisów na ten kultowy napój, największą popularnością wciąż cieszą się dwa podstawowe – czarna i biała. W dzisiejszym wpisie zajmiemy się tą drugą.

Czym jest biała kawa?

W zależności od tego, w jakich okolicznościach używamy terminu „biała kawa”, możemy go rozumieć na różne sposoby. Dla większości społeczeństwa biała kawa oznacza po prostu kawę zaparzoną w dowolny sposób z dodatkiem mleka. W naszych domach często pijamy napój zaparzony metodą turecką z dodatkiem zimnego lub ciepłego mleka.

W kawiarniach, restauracjach i barach pod terminem „biała kawa” możemy otrzymać najróżniejsze wariacje takie jak cappuccino, latte czy flat white. To właśnie ta ostatnia jest najczęściej nazywana białą, płaską kawą.

Rodzaje białej kawy

Jak wspomnieliśmy wcześniej, w zależności od kontekstu, nazwa „biała kawa” może odnosić się do jej różnych rodzajów. Jakie zatem mamy wariacje kawy z mlekiem?

Cappucino

Jest to kawa składająca się z jednej porcji espresso oraz spienionego, ciepłego mleka. Dzięki temu otrzymujemy kubek o pojemności około 150-180 ml, który wypełniony jest mleczną, puszystą pianką. Przyjęło się, że cappuccino nie powinna być gorąca, aby dało się ja od razu spożyć.

Latte

Podobnie jak cappuccino, składa się z jednej porcji espresso oraz mleka. Mleko jest nieco mniej spienione, a także jest go więcej, co czyni latte najsłabszą kawą, jaka możemy zamówić w kawiarni. Dzięki temu jest ona idealną bazą do większości wariacji smakowych, które możemy dostać w kawiarniach.

Flat white

Jest kawą, która na pierwszy rzut oka może kojarzyć się z cappuccino, jednak jest to mylne wrażenie. Flat white jest kawą o pojemności 150-200 ml, w skład której wchodzą dwie porcje espresso uzupełnione mlekiem. Różnica pomiędzy nią, a cappuccino polega na poziomie spienienia mleka – do naszej „białej płaskiej” używamy mleka zaledwie minimalnie spienionego.

Jak zrobić białą kawę?

Wbrew powszechnej opinii, kawa z mlekiem jest czymś chętnie wybieranym przez kawoszy na całym świecie. Dzięki wielu wariacjom w tym temacie każdy może dopasować stopień mocy kawy i zawartości mleka do swoich preferencji. Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczną białą kawę.

Kawa biała - przepis

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy ulubioną kawę zgodnie ze swoimi preferencjami – możemy zrobić to za pomocą kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego.
  2. Podgrzewamy nasze mleko.
  3. Do kubka lub filiżanki wlewamy kawę, a następnie dodajemy mleko.
  4. W zależności od naszych preferencji możemy dodać substancję słodzącą.

Czy biała kawa jest dobra na odchudzanie?

Niestety, miłośnicy kawy z mlekiem muszą mieć na uwadze, że jest to opcja dużo bardziej kaloryczna niż tradycyjna, czarna wersja. Mimo tego, że właściwości są zbliżone, jak i zawartość kofeiny, to dodatek mleka może w znacznym stopniu zwiększyć jej wartość kaloryczną!

Jeżeli zależy nam na tym, aby nasza codzienna kawa była jak najmniej kaloryczna, powinniśmy stosować się do kilku istotnych zasad. Po pierwsze, warto wybrać mleko z najmniejsza możliwą zawartością tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem będą również wszelkie mleka roślinne dostępne na rynku. Warto również zrezygnować ze słodzenia lub zastąpić cukier substancjami słodzącymi o mniejszej zawartości kalorii.

Biała kawa – podsumowanie

Biała kawa jest jedną z popularniejszych rodzajów kawy przyrządzanej na całym świecie. Dzięki temu, że każdy może przyrządzić ją na podstawie swoich prywatnych preferencji, stanowi ona uniwersalny napój, który polu

Komentarze do wpisu (0)
więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl