Przez wiele lat powstało mnóstwo wariacji na temat kawy. Od tradycyjnych przepisów oraz receptur jej przyrządzania, po nowoczesne rozwiązania smakowe mające na celu zadowolenie nawet najbardziej wymagających kawoszy. Obecnie w kawiarniach możemy znaleźć niezliczone opcje smakowe tego ciepłego napoju z różnymi dodatkami. Jednak nieustannie prym wiedzie kilka tych najpopularniejszych z najstarszą historią takich jak espresso, americano, latte czy cappuccino. Dziś skupimy się na dwóch ostatnich i postaramy się wyjaśnić, czym właściwie różnią się te dwa rodzaje kawy oraz jak przyrządzać je prawidłowo.
Najważniejsze jest espresso
Fundamentalnym elementem większości tradycyjnych przepisów na kawy, które możemy znaleźć, jest dobrze przygotowane espresso. To właśnie ta mała porcja skondensowanej esencji kawowej zapewnia duszę i głębię smaku naszego finalnego napoju. Jeżeli espresso nie będzie przygotowane w odpowiedni sposób, jest duże prawdopodobieństwo, że otrzymany napój nie będzie nas zadowalał. Jak przygotować idealne espresso? Na co zwracać uwagę?
Odpowiednia kawa
Zanim podejmiemy się przygotowania espresso, powinniśmy wybrać do tego odpowiednią kawę. Na wstępie warto zaznaczyć, że najlepsze rezultaty uzyskamy, używając tradycyjnej kawy ziarnistej, która przed przygotowaniem espresso zostanie zmielona. Tylko w ten sposób będziemy w stanie wydobyć odpowiednią ilość smaku i aromatu, a nasze espresso będzie miało odpowiedni wygląd, konsystencję oraz warstwę cremy.
Jaki stopień zmielenia kawy?
Wbrew pozorom, stopień zmielenia ziaren do naszego espresso jest równie istotny, jak sam gatunek ziaren, których będziemy używać. Wszystko zależy od tego, jaki gatunek kawy wybraliśmy, ponieważ różne ziarna wymagają różnego stopnia zmielenia. Jeżeli ziarna do espresso zostaną zmielona zbyt grubo, otrzymany napar będzie zbyt wodnisty. Jeżeli zaś zmielimy kawę zbyt mocno, otrzymamy gorzki i cierpki w smaku napój. Prawidłowo przyrządzone espresso powinno być esencjonalne, gęste, o brązowym, głębokim odcieniu z warstwą cremy, która nie znika.
Różnica w proporcjach mleka i kawy
Wracając do różnic pomiędzy cappuccino a latte, warto zacząć od tego, co tak właściwie stanowi główne rozbieżności pomiędzy tymi dwoma napojami, które sprawiają, że na świecie jest porównywalna ilość fanów zarówno pierwszego, jak i drugiego. Obie wariacje składają się z tego samego – zaparzonej kawy w postaci espresso oraz odpowiednio spienionego mleka. Cała różnica polega na ich proporcjach.
Cappucino – jak powinno wyglądać i jak przyrządzić?
Cappucino to tradycyjny napój wywodzący się z Włoch. Jest znany na całym świecie, podaje się go w każdej kawiarni i większości lokali gastronomicznych. Ze względu na swoją popularność doczekał się wielu interpretacji w różnych zakątkach świata, gdzie przyjmuje się, że cappuccino jest bardzo mleczną, słabszą wersją kawy. Nie do końca tak jest.
Cappucino to espresso połączone z odpowiednią ilością spienionego mleka. Przyjmuje się, że optymalna objętość filiżanki, w której przygotowywany jest napój to około 150-250 ml. Najistotniejszym elementem dobrze przygotowanego espresso jest z pewnością odpowiednia konsystencja i poziom spienienia mleka. Na jedną porcję espresso dodaje się odpowiednio około pół szklanki spienionego mleka. Powinno być ono naturalnie kremowe, nieco sztywne, lecz nie przesadnie. Gotowy napój powinien być natomiast kremowy, gładki, zwieńczony błyszczącą warstwą pianki. Co ważne, temperatura podanego cappuccino powinna umożliwiać jego natychmiastowe wypicie.
Caffe latte – jak przygotować i na co zwracać uwagę?
Na upartego można by było stwierdzić, że popularne latte nie różni się w zasadzie wiele od naszego tradycyjnego cappuccino. Jednocześnie trzeba zdawać sobie sprawę, że obraziłoby to miłośników obu tych napojów, a także baristów oraz smakoszy kaw.
Różnice między latte a cappuccino są znaczące. Jedną z najważniejszych jest stosunek zawartości espresso do spienionego mleka, a także stopień jego spienienia. Latte z definicji jest kawą słabszą niż cappuccino, a jego konsystencja jest bardziej mleczna niż kremowa. Również sposób podawania jest dużo mniej formalny, gdyż to od nas lub kawiarni zależy, w jaki sposób podamy gotowy napój. Przyjmuje się, że jeżeli na jedno espresso przypada więcej niż 200 ml spienionego mleka, to taki napój możemy już nazywać latte.
Cappuccino a latte – podsumowanie
Jak widzimy, różnice pomiędzy cappuccino, a latte są duże. Obie kawy posiadają jedną porcję espresso oraz dodatek spienionego mleka, jednak ich proporcje różnią się między sobą, przez co otrzymujemy dwa różne napoje o innych smakach i aromatach. Warto znać te różnice, aby przez przypadek nie zaserwować gościom porcji latte, gdy poproszą o cappuccino.