Kawiarka uchodzi za nieodłączny element wyposażenia kuchni każdego prawdziwego miłośnika kawy. Obrosło wokół niej tyle mitów, a samo urządzenie otrzymało już miano kultowego. Na całym świecie jest mnóstwo zwolenników niepowtarzalnego smaku, jaki można otrzymać poprzez zaparzanie kawy w zaparzaczu ciśnieniowym. Warto jednak podkreślić, że proces ten powinien odbywać się zgodnie z pewnymi wytycznymi, aby otrzymany napój był aromatyczny i cieszył nas swoim smakiem.
Kawiarka ciśnieniowa – podstawowe informacje
Obsługa zaparzacza ciśnieniowego, lub inaczej kawiarki, wcale nie jest taka skomplikowana, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Owszem, warto trzymać się niektórych ustalonych reguł, ale ich opanowanie pozwala cieszyć się smakiem niepowtarzalnego napoju.
Kawiarki pozwalają przygotować kawę, która swoim smakiem i aromatem dorównuje tej prawdziwie włoskiej. Otrzymany napój możemy modyfikować według różnych przepisów, a na jego bazie stworzyć latte czy cappuccino. Zaparzacz pozwala również wydobyć maksymalny smak ziaren z czarnej kawy, co docenią szczególnie miłośnicy naparu bez dodatków.
Włoska kawiarka ciśnieniowa składa się zasadniczo z trzech głównych elementów:
- Zbiornika na wodę;
- Zbiornika na gotową kawę;
- Sitka na zmielone ziarna.
Oczywiście nie możemy zapomnieć o niezwykle ważnym elemencie, jakim jest zawór bezpieczeństwa, a także uszczelka. Są to dwa elementy, które odgrywają niezwykle ważną rolę w kawiarce, a także wiążą się z nimi liczne kontrowersje wynikające ze strachu przed awariami zaparzaczy.
Zawór bezpieczeństwa odpowiedzialny jest za regulację ciśnienia w zbiorniku z wodą. Jeżeli chcemy, aby spełniał on swoją funkcję w odpowiedni sposób, musimy mieć na uwadze odpowiedni poziom wody wlewanej do zbiornika. Zdecydowana większość modeli kawiarek posiada wyznaczoną linię na pojemniku, której poziomu nie powinniśmy przekraczać. Jeżeli to zignorujemy, kawiarka może nawet wybuchnąć, nie tylko rozlewając zawartość z fusami dookoła, ale także dotkliwie nas parząc.
Uszczelka również jest niezwykle ważna, jednak często ulega ona zniszczeniom lub zużyciu. Nie powinno nas to jednak martwić, ponieważ sklepy oferują mnóstwo zamienników, a w naszym interesie zostaje jedynie pilnować, aby wymieniać takie elementy na czas.
Jak działa kawiarka?
Działanie kawiarki opiera się na fizyce oraz właściwościach fizycznych wrzącej wody i ciśnieniu. W dolnym zbiorniku naszego urządzenia wytwarza się ciśnienie, które następnie wypycha parę wodną, która wypycha wodę zaparzającą kawę przez warstwę zmielonych ziaren osadzonych na sitku.
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jeżeli chcemy przygotować napój kawowy w zaparzaczu ciśnieniowym, powinniśmy trzymać się dokładnie poniższej instrukcji:
- Przygotuj wcześniej ziarna kawy poprzez ich zmielenie w młynku ręcznym lub automatycznym. Uwaga! Rób to tuż przed parzeniem, aby kawa nie zdążyła stracić swojego smaku i aromatu! Przygotuj również wodę. Warto używać przefiltrowanej, aby zapobiec osadzaniu się kamienia na kawiarce.
- Przefiltrowaną wodę wlej do dolnego zbiornika kawiarki. Pamiętaj o tym, aby nie przekroczyć wyznaczonego poziomu, gdyż kawiarka może wybuchnąć!
- Osadź sitko na zbiorniku z wodą, a następnie napełnij je świeżo zmielonymi ziarnami. Ilość kawy zależy od Twoich własnych preferencji smakowych, możesz wypełnić nawet całe sito. Oczywiście, ilość kawy przekłada się na intensywność jej finalnego smaku. Kawa nie powinna być ubita, ale można postukać sitkiem kilkukrotnie w blat, aby odpowiednio się ułożyła.
- Następnie zamontuj górną część kawiarki. Skręć urządzenie do wyczuwalnego oporu, aby wyeliminować wszelkie nieszczelności.
- Postaw kawiarkę na kuchence gazowej lub elektrycznej, a następnie odczekaj, aż woda wytworzy ciśnienie.
- Jak usłyszysz odgłos bulgotania, wyłącz kuchenkę i zdejmij zaparzacz ze źródła ciepła, aby się nie przegrzała.
- Przygotowana kawę możesz przelać od razu do kubka lub filiżanki, aby cieszyć się jej smakiem i aromatem lub przygotować dalej poprzez dodatek mleka, aby dopasować do swoich preferencji.
Zaparzacz ciśnieniowy – podsumowanie
Kawiarki zdobywają popularność z dnia na dzień, gdyż nieustannie wzrasta świadomość konsumentów, którzy pragną przygotowywać kawę w zaciszu własnego domu. Jest to świetne urządzenie pozwalające otrzymać napój o intensywnym i autentycznym aromacie. Dodatkowo sam proces przygotowywania kawy jest ciekawym doświadczeniem, który dla wielu jest swoistym codziennym rytuałem zakończonym kubkiem wyśmienitej kawy.