Czy można jeść ziarna kawy? Wady i zalety żucia surowych ziaren
Czy można jeść ziarna kawy? Wady i zalety żucia surowych ziaren

Każdy miłośnik czarnego napoju, który pobudza o poranku i relaksuje w południe, z pewnością uwielbia zapach świeżo zmielonej kawy. Po otwarciu opakowania w powietrzu unosi się wspaniały aromat, który potrafi odłączyć od rzeczywistości i wywołać uczucie rozmarzenia i odprężenia. Niektórzy uwielbiają ten zapach tak bardzo, że twierdzą iż mogliby zjeść surowe ziarna. Przecież coś, co pachnie tak niesamowicie, musi również niesamowicie smakować. Ale czy na pewno? Czy można jeść ziarna kawy?

Czy mogę zjeść ziarna kawy?

To pytanie często pojawia się na wielu rozmaitych internetowych forach. My postanowiliśmy raz na zawsze rozwiać wątpliwości i w związku z tym powstał poniższy artykuł. Odpowiedź jest całkiem prosta – możesz jeść kawę, ale czy jesteś pewien, że tego chcesz?

Kawa to w gruncie rzeczy owoc, który składa się ze skórki, miąższu i ziarna. Owoce poddaje się je odpowiedniej obróbce, dzięki której pozyskiwane są ziarna – to właśnie one odpowiadają za powstanie aromatycznego napoju.

Surowe ziarna, to nic innego jak kawa ziarnista zielona, o której pisaliśmy już na naszym blogu. Zapraszamy również do zapoznania się z tym artykułem! Lecz wracając do tematu, proces obróbki kawy polega na wypalaniu surowych ziaren, które wówczas uzyskują swoją brązową barwę i w takiej postaci sprzedawane są w sklepach. Następnie, ze zmielonych ziaren kawy pozyskujemy aromatyczny napar, który ma nieocenione właściwości pobudzające i zachwyca nas swoim smakiem.

Spożywając ziarna kawy, należy zachować szczególną ostrożność. Wszystkie właściwości, które otrzymujemy pijąc kawę w postaci płynnej, podczas jedzenia docierają do nas ze zdwojoną mocą!

Ciekawostka: Żucie ziaren kawy, gryzienie lub ssanie niezmielonych ziaren niweluje nieświeży zapach z ust. Jeżeli zmagasz się z problemami układu trawiennego, których skutkiem jest niezbyt przyjemny oddech i posmak w ustach – koniecznie spróbuj tej metody.

Jedzenie kawy – czy to zdrowe?

Odnośnie jedzenia surowych ziaren kawy i ich wpływu na nasze zdrowie – zdania są podzielone. Jeszcze niedawno uważano, że kawa w swojej naturalnej postaci jest niezdrowa. Jednak otrzymujemy coraz więcej dowodów na jej pozytywne działanie na nasz organizm. Przede wszystkim zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy, zwanych dietetycznymi związkami fenolowymi. Te cenne antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób serca, chorób układu krwionośnego czy wszelkich stanów zapalnych. Jedząc ziarna kawy, uzyskamy bardzo podobny efekt, jednak będzie on zwiększony.

Decydując się na żucie ziaren kawy, musisz uświadomić sobie, że nie tylko zwiększa się poziom przyjmowanych przeciwutleniaczy. Jak pisaliśmy w poprzednim akapicie, zwiększa się również dawka kofeiny. Przedawkowanie kofeiny może być bardzo niebezpieczne, a objawy są nieprzyjemne. Ból głowy, wymioty, drgawki… Jeżeli zdecydujesz się na jedzenie ziaren kawy – rób to z umiarem!

Pod jaką postacią należy spożywać kawę?

Ziarna, które nadają się do jedzenia to te, które nie zostały poddane obróbce. Pamiętaj, że zielona kawa jest bardzo twarda. W jej smaku trudno doszukać się aromatycznych nut, które zapewnia nam kawa w płynnej postaci. Zielone ziarna mają bardzo kwaśny smak, przywodzący na myśl trawę. Nie posiadają nut czekolady, kakao czy karmelu, które powstają na skutek palenia.

Jeżeli ciekawi Cię jak smakują ziarna kawy, ale wahasz się czy można ich spróbować – bez obaw. Jedyne o czym musisz pamiętać, to aby zachować umiar i zdrowy rozsądek, ponieważ surowe ziarna zawierają więcej kofeiny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl