
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Nic dziwnego! Codziennie mieszkańcy naszej planety wypijają 2 mld filiżanek tego cudownego napoju. W przeliczeniu daje to… 25 mln litrów kawy.
Najnowsze badania pokazują, że 80% ludzi każdego dnia pije chociaż jedną filiżankę kawy!
Które kraje charakteryzują się największym odsetkiem spożycia kawy? Ile kawy pije się w Polsce? Jakie są najpopularniejsze rodzaje „napoju bogów”? Odpowiedzi znajdziesz poniżej!
Gdzie spożywa się najwięcej kawy – 10 faktów
Spójrzmy na kilka faktów (no i kilka ciekawostek!) o kawie, które warto znać. Dane dotyczą sezonu 2019/2020:
- Na świecie znanych jest ponad pięćset rodzajów kawowców.
- Najpopularniejszy gatunek kawy na świecie to:
- coffea arabica (Arabika),
- coffea canephora (Robusta),
- coffea liberica (Liberika) – najrzadziej spotykana. Jej „siostra”, genetycznie zmieniona wersja, nazywa się coffea excelsa.
- Siedem basenów olimpijskich – tyle w przeliczeniu kawy wypija się każdego dnia na świecie.
- Produkcja kawy sięga 10 mln ton rocznie.
- Każdego roku zbiera się 169,34 mln worków z kawą, a w tym:
- 95,99 mln worków Arabiki,
- 73,36 mln worków Robusty.
- Największym producentem kawy na świecie są: Brazylia, Wietnam i Kolumbia.
- Najwięcej kawy piją mieszkańcy Skandynawii.
- Około 70% całkowitej światowej produkcji kawy trafia na eksport.
- Największe kraje importujące kawę to Stany Zjednoczone, Niemcy i Francja.
- Wzrost wartości sprzedaży kawy jest silnie napędzany przez sektor HoReCa (m.in. kawiarnie i restauracje).
Kto pije najwięcej kawy na świecie? Na pewno nie Włosi!
To jednak nie słoneczna Italia przoduje w piciu kawy! Choć pewnie wielu z Was, drodzy Czytelnicy, będzie zdziwionych… to statystyki nie kłamią!
Oto TOP 5 krajów, których mieszkańcy spożywają najwięcej kawy (dane przedstawiono w przeliczeniu na osobę rocznie):
- Finlandia – 12 kg
- Norwegia – 9,9 kg
- Islandia – 9 kg
- Dania – 8,7 kg
- Holandia – 8,4 kg
Ile kawy pije się w Polsce?
Statystyki pokazują, że Polacy też lubią kawę, jednak pijemy jej zdecydowanie mniej niż mieszkańcy skandynawskich krajów.
Jak więc przedstawia się sytuacja w naszym ojczystym kraju? Oto kilka ciekawostek:
- statystyczny Polak wypija około 3 kg kawy rocznie, co daje około 95 litrów. W przeliczeniu jest to jedna filiżanka kawy i jeszcze trochę następnej dziennie,
- ponad 66 procent Polaków regularnie spożywa kawę, a połowa rozpoczyna dzień od jej wypicia,
- w spożyciu kawy Polska jest na 11. miejscu na świecie.
Poniżej przedstawiono statystyki dotyczące wartości rynku kawy w Polsce, jej importu i eksportu.
Wielkość rynku kawowego
- Wartość rynku kawy w Polsce szacuje się na około 6 mld zł,
- produkcja kawy w Polsce w 2019 r. wyniosła ponad 98 tysięcy ton,
- w Polsce w 2019 r. sprzedano 94 mln kilogramów kawy o wartości ponad 4 miliardów złotych.
Import
- W 2019 r. import kawy do Polski wyniósł 181 tys. ton (o łącznej wartości 516 mln euro),
- kawa do naszego kraju jest głównie sprowadzana z Niemiec, Włoch, Wietnamu i Brazylii,
- import kawy do Polski stanowi 1,9% światowego udziału, co daje 14. pozycję wśród krajów importujących kawę.
Eksport
- Eksport kawy do Polski w 2019 r. wyniósł prawie 64 tysiące ton (o łącznej wartości 289 mln euro),
- kawę z kraju nad Wisłą eksportuje się głównie do Niderlandów, Niemiec, Ukrainy i Czech.
Jaka kawa jest najpopularniejsza?
Na koniec ranking najchętniej pitych kaw na świecie – ze względu na rodzaj – i garść ciekawostek o nich:
- Espresso – najlepsze espresso to te pochodzące ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Odpowiednio przygotowana w ten sposób kawa ma gęstą konsystencję z pianą na górze.
- Ristretto – espresso z mniejszą ilością wody na jeden lub dwa łyki.
- Espresso doppio – „doppio” z języka włoskiego oznacza podwójny. Jest to więc espresso z podwójną ilością wody.
- Cappuccino – bardzo popularny element włoskiego śniadania, z którym idealnie skomponuje się słodki rogalik.
- Macchiato – kawa podawana w dwóch wersjach: caldo lub freddo.
- Lungo (Americano) – ze względu na długość parzenia, kawa ta zawiera dużo kofeiny.
- Latte macchiato – kawa z charakterystycznymi warstwami, gdzie mleko jest gęstsze od kawy, dlatego opada na dół.
Wszystkie przedstawione dane pochodzą z badań przeprowadzonych przez: International Coffee Organization, Euromonitor International, Food Research Institute i Mintel.