Przygotowanie kawy w ekspresie nie jest czynnością, która sprawia większy problem. Większość urządzeń działa niemal prawie tak samo: uzupełniamy zbiornik na wodę, wsypujemy kawę i wybieramy odpowiedni program. Obecnie, ekspresy mają niezwykle intuicyjną obsługę oraz czytelny i łatwy panel sterowania. Wciąż jednak pojawia się wiele pytań, zwłaszcza jeżeli dopiero zaczynamy swoją przygodę z ekspresem i jego obsługą. Niektórzy też chcą wiedzieć, jak najlepiej dbać o urządzenie, aby służyło jak najdłużej.
W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na najczęściej zadawane nam pytania, przez naszych Klientów oraz te, które są często wyszukiwane w Internecie.
Jak zrobić kawę w ekspresie?
Pisaliśmy, że przyrządzenie kawy w ekspresie jest stosunkowo łatwe, jednak każdy na początku musi zapamiętać o kilku ważnych aspektach. Przygotowanie kawy, to jedno – przygotowanie pysznej kawy, to już inna kwestia. Przede wszystkim pamiętajmy o tym, aby codziennie wymieniać wodę na świeżą. Dzięki temu kawa będzie miała o wiele lepszy zapach i smak. Podstawą kawy są oczywiście ziarna, więc należy wybierać ziarna dobrej jakości od sprawdzonych producentów. Kawa w ekspresach automatycznych nie powinna być aromatyzowana, ani zbyt mocno palona.
Aby przygotować pyszną i aromatyczną kawę w ekspresie, należy wsypać świeżo (!) zmielone ziarna do pojemnika na kawę. Pod dyszami ustawiamy filiżankę i zsuwamy dyszę jak najniżej, aby uzyskać lepszą piankę. Wybieramy intensywność kawy, przekręcając pokrętło w prawo i w lewo.
Kolejnym krokiem jest wybranie ilości kawy, która wyląduje w naszej filiżance. Czekamy, aż ekspres przygotuję ją za nas i gotowe! Pamiętaj, że w każdym momencie możesz przerwać strumień płynącej kawy, jak i również zwiększyć jej ilość przytrzymując przycisk nalewu kawy.
Jak prawidłowo spienić mleko w ekspresie do kawy?
Chcesz napić się puszystego i lekkiego cappuccino, jednak nie wiesz jak sprawić, aby mleko było dobrze spienione?Nic trudnego! Wystarczy spienić mleko w ekspresie. Jak to zrobić?
Mleko powinno być prosto z lodówki. Jeżeli masz w ekspresie wbudowany spieniacz, wciśnij przycisk i poczekaj, aż zgaśnie lampka kontrolna. Umieść dyszę spieniacza w naczyniu, a następnie poczekaj, aż para spieni mleko i zwiększy jego objętość. Warto poruszać naczyniem w górę i w dół, dzięki czemu pianka będzie miała bardziej kremową konsystencję.
Pamiętaj: Czyść spieniacz ekspresu po każdym jego użyciu. Zaschnięte resztki mleka są nie tylko trudne w usunięciu, ale mogą także powodować zapychanie się ekspresu. Poza tym, zalegające mleko zacznie pleśnieć, a to znacząco pogorszy smak kawy, nie wspominając już o tym, że jest to niezdrowe.
Jak często wymieniać filtr w ekspresie?
Filtr zmiękczający wodę należy systematycznie wymieniać co 2 miesiące.
Jak wymienić filtr?
- wypłucz filtr pod bieżącą wodą,
- ustaw tarczę kalendarza,
- wyjmij i napełnij zbiornik na wodę,
- włóż filtr do zbiornika, a następnie delikatnie przechyl, tak aby pojawiły się bąbelki powietrza,
- zamocuj filtr w obsadce,
- umieść zbiornik z powrotem w ekspresie.
Pamiętaj, że jeżeli nie posiadasz w ekspresie wbudowanego filtra, należy używać wody filtrowanej w specjalnym dzbanku. Jeżeli będziesz używał twardej wody prosto z kranu, kamień osadzi się na elementach instalacji i ekspres może nawet przestać działać. Nie wspominając o pogorszonym smaku kawy.
Gdzie naprawić ekspres do kawy?
Ekspresy do kawy to niezwykle czułe urządzenia. Wystarczy nieodpowiednia pielęgnacja i bardzo łatwo o wszelkie awarie. Naprawa ich na własną rękę, jeżeli nie znasz się na elektronice, może być niezwykle trudna. Jeżeli rozkręcisz ekspres i nie złożysz go z powrotem prawidłowo, może nawet przestać działać.
Warto zatem od razu po wystąpieniu jakiejś usterki zgłosić się do renomowanego i zaufanego serwisu ekspresów do kawy. Polecamy Klinikę Ekspresów, ponieważ fachowcy pracujący w tym miejscu doskonale znają urządzenia każdego producenta i posiadają wysokiej jakości oryginalne części zamienne.