Finlandia numerem 1 w fikaniu na świecie
Finlandia numerem 1 w fikaniu na świecie

Wbrew pozorom fikanie ma sporo wspólnego nie tylko z jednym z krajów skandynawskich, ale również piciem kawy. Mieszkańcy tamtych terenów nie mają obecnie sobie równych, a ich istnie kawowa kultura i obyczaje są naprawdę zaskakujące. My jako Polacy moglibyśmy zacząć brać z nich przykład i zdecydowanie częściej fikać dla własnego dobra. O co chodzi? Dowiesz się wszystkiego z naszej krótkiej podróży po zwyczajach picia kawy w Finlandii.

Suomi liderem kawowym

Dla niewtajemniczonych nazwą Suomi oznacza nic innego jak Finlandia w ich rodowitym języku, a więc według ostatnich badań International Coffee Organisation (ICO) w kwestii ilości spożywanej kawy na świecie, to właśnie Finlandia okazała się najlepsza. Po przeliczeniu na 1 mieszkańca Suomi przypada aż 12 kg spożytej kawy w ciągu roku! To niesamowity wynik, a zwłaszcza że najwięcej skojarzeń z kawą mamy głównie z krajami Włoch, Francji czy Brazylią.

Taka pozycja nie powinna jednak dziwić, biorąc pod uwagę kulturę i obyczaje panujące w krajach skandynawskich. Pojawia się mimo wszystko pytanie – dlaczego Finowie piją tak dużo kawy? Szczerze, bardzo ciężko o jedną konkretną i podpartą faktami odpowiedź. Istnieje mnóstwo teorii nawiązujących do ich historii, warunków pogodowych czy nawet stylu życia. Być może wszystkie te czynniki mają wpływ na spożywanie większej ilości kawy, co tylko zachęca do podróży i wypróbowania jej na własnej skórze.

Jak Finowie fikają?

Nareszcie możemy przejść do wspomnianego wcześniej fikania, co stanowi pewnego rodzaju powiedzenie w krajach skandynawskich. W potocznym rozumieniu możemy przetłumaczyć to jako: „rzuć wszystko cokolwiek robisz i zatrzymaj się, by cieszyć się swoją kawą”, a skoro to jedna z popularniejszych dewiz w Finlandii, nic dziwnego, że przodują na liście największych kawoszy.

Fika to przede wszystkim styl życia, kiedy wszelkie troski powinny odejść w zapomnienie i jedynym sposobem na miło spędzony czas w rozmyślaniu czy rozmowie z przyjaciółmi. Naszym pierwszym skojarzeniem jest czas sjesty popołudniowe w krajach śródziemnomorskich, gdy mogą odpocząć i zająć się wyłącznie sobą.

Doprowadziło to nawet do powstania specjalnej przerwy na kawę w czasie pracy – kahvitauko. To przyjemność regulowana już prawnie poprzez porozumienie między pracodawcami i pracownikami, którym przysługuje możliwość wypicia kawy w ramach czasu pracy. Jak widać mieszkańcy Finlandii cenią sobie delektowanie się smakiem kawy o każdej porze dnia.

Kawa po fińsku, czyli kahvi

Poza samym rytuałem picia kawy i spożywaniem jej nawet kilka razy dziennie, liczy się przede wszystkim jej smak oraz sposób przygotowania. Po pierwsze, wszystkie przygotowywane kawy zarówno te w domu, jak i w kawiarniach (które stanowią „złoty interes”) są zaparzane z zielonych ziaren arabiki, dzięki czemu powstaje jasno palona kawa. Oto kolejny sekret Suomi, ponieważ ich kawy w przeciwieństwie do ciemno palonych są mało intensywne, a więc powstaje tutaj kolejna teoria spożywania dużej ilość kaw – łagodniejszych kaw jesteśmy w stanie wypić więcej.

Po drugie, najczęściej korzysta się z ekspresów do kawy lub specjalnych zaparzaczy. Na pewno nigdzie nie spotkasz tam kawy rozpuszczalnej i lepiej nie ryzykuj, pytając o nią. Traktowana jest jako profanacja prawdziwej kawy ziarnistej lub świeżo zmielonej, którą można uzyskać w większości palarni kaw. Najbardziej znanym producentem kawy od ponad 140 lat jest Paulig, która stanowi jednocześnie sieć palarni kaw w całej Finlandii i nie tylko.

Ciekawostką jest też unoszący się zapach kawy w pobliży wszystkich palarni, co stanowi bardzo częste zjawisko podczas podróżowania po pięknych miejscowościach Suomi. Czas na przedstawienie najpopularniejszych przepisów na kawę po fińsku, które mogą Cię niekiedy przerazić albo zaskoczyć, lecz na pewno będąc w tych rejonach, warto spróbować i ocenić samemu.

  • Kawa z solą – popularna zwłaszcza w Północnej części Finlandii i na obrzeżach Zatoki Botnickiej
  • Kawa słodzona cukrem z soku brzozowego – ponoć jeden ze zdrowszych
  • Kawa z fińskim serem z mleka reniferów – przyjemnie skrzypiący w ustach
  • Kawa z procentami – najczęściej używanym alkoholem jest wódka 38% lub likier na bazie żurawiny

Do ich przygotowania możemy polecić przede wszystkim dwa rodzaje kaw ziarnistych z Siedleckiej Manufaktury:

  • Gran Lattina – łagodne połączenie brazylijskiej arabiki (80%) oraz kremowo-orzechowej robusty (20%) do typowo mlecznych kaw po fińsku
  • Medium – kombinacja arabiki (70%) z intensywną w smaku robustą (30%) o wyczuwalnym kwiatowo-aromacie z nutką orzeźwienia.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl