Jak wielu ludzi, tak wiele kawowych upodobań. Mówi się jednak często, że mała czarna najlepiej smakuje… we Włoszech. To tutaj, na początku XX wieku – w 1901 roku, powstał pierwszy ekspres do espresso. Jego konstruktorem był Luigi Bezzera.
Najpierw (o) espresso
Espresso [wym. espresso, nie ekspresso]– co to właściwie jest?
To nie tyle sama kawa, co jej sposób przygotowywania. Gorącą wodę (ok. 90 °C, od 25 do 35 ml), pod wysokim ciśnieniem (ok. 9 bara), przepuszcza się przez zmielone, drobne ziarna w ekspresie ciśnieniowym. Czas ekstrakcji wynosi ok. 25 – 30 s. Nazwa pochodzi od włoskiego przymiotnika „espressivo”, które znaczy tyle co „wyrazisty”. Właściwie przygotowane espresso powinno mieć na wierzchu grubą, brązową, gęstą piankę, którą zwaną cremą. Aromat uzyskanej kawy zależy od rodzaju ziaren, ale zawsze powinien on być intensywny. Serwowane (dobrej jakości) espresso podawane jest zaraz po zaparzeniu w malutkiej filiżance ok. 50 ml, która uprzednio jest podgrzewana. Jeśli ktoś potrzebuje dużej dawki kofeiny, w espresso jej nie znajdzie. Koneserzy wytrawnych smaków docenią jednak jego wartość, tym bardziej, że stanowi ono bazę reszty kaw, jak cappuccino, latte, flat white.
Jak się pije kawę we Włoszech?
W zasadzie od rana, aż do późnego wieczora, a jedna kawa to stanowczo za mało. Mleczna kawa to włoski rarytas, który rodowity Włoch pije jedynie w godzinach porannych, tj. do 11, do śniadania i na dobre rozpoczęcie dnia przed pracą. Na cappuccino więc znajdźmy czas do południa. Później już tylko czas na espresso wypijane zwykle w pośpiechu. Spożywane jest na stojąco, przy barze i po tym, między innymi, można odróżnić tutaj mieszkańca od turysty.
Uwaga na ceny i latte
Za rozkoszowanie się espresso przy stoliku możesz zapłacić więcej. Włoch pija je codziennie, w mgnieniu oka, dlatego też w wielu barach zapłaci przez to mniej. Za miejsce siedzące, klimat się płaci. Nie zdziw się też, jeśli zamawiając samo latte otrzymasz jedynie… mleko.
Co region, to obyczaj
Siódme niebo dla miłośników słodyczy znajduje się w Turynie. Tam właśnie espresso, a właściwiej: bicerin, łączy się z czekoladą i śmietanką. Piemont zaś słynie z marocchino, w skład którego wchodzą espresso, mleczna pianka oraz czekoladowa posypka.
CieKAWOstka
Żeby wzmocnić smak espresso, Włosi dodają do niego cytrynę.
Polecamy
Nie musisz wyjeżdżać do Włoch, by poczuć się jak w prawdziwej włoskiej kawiarni. Od zadań specjalnych, czyli przygotowania wyśmienitego espresso mamy swoich specjalistów:
Kawa jak z najlepszej włoskiej kawiarni – system ekstrakcji pulsacyjnej P.E.P. jest kluczowym elementem ekspresu Jura D60. Pozwala on na zoptymalizowanie procesu przygotowywania kawy, a także na wydobycie maksymalnej głębi smaku i aromatu z każdego ziarna.
> Ekspres automatyczny KAFFIT 1604 NIZZA Black + komplet 6 filiżanek gratis!
Automatyczny ekspres do kawy Kaffit Nizza umożliwia przygotowanie dużej ilości kaw z mlekiem. Cappuccino, latte, latte macchiato, espresso, kawa - wszystkie te napoje można łatwo zrobić jednym dotknięciem. Ekspres do kawy jest wyposażony w automatyczny spieniacz do mleka, który pozwala przygotować nie tylko piankę mleczną, ale także szklankę gorącego mleka.
> Ekspres ciśnieniowy automatyczny Melitta CAFFEO Solo Srebrno - Czarny z 3-letnią gwarancją i 3 kg świeżo palonej kawy GRATIS
Ekspres do kawy Melitta Solo cechuje niezwykły design, ale to jedynie część jego zalet. Został wyposażony w najnowocześniejsze technologie, które gwarantują wysoką jakość przygotowanych napojów i maksymalną wygodę użytkowania. Ekspres daje możliwość przygotowanie jednocześnie 2 espresso lub kaw czarnych.
> Ekspres ciśnieniowy automatyczny JURA X8
Ekspres Jura X8 umożliwia przygotowanie aż 21 specjałów kawowych na najwyższym, kawiarnianym poziomie. Nowoczesny P.E.P. czyli proces ekstrakcji pulsacyjnej zastosowany w Jura X8 gwarantuje pełnie smaku i aromatu nawet w przypadku najmniejszych kaw takich jak espresso czy ristretto. Funkcja One Touch Cappuccino pozwala na przygotowanie mlecznych specjałów kawowych takich jak latte, flat white czy cappuccino po naciśnięciu jednego przycisku bez konieczności przesuwania filiżanki.
Idealna kawa do espresso:
> Kawa Siedlecka Manufaktura Kawy - Kawa Poznańska 1 kg
Mieszanka Poznańska to kawa wprost idealna do przygotowania włoskiego espresso. Cechuje się głębokim, korzennym smakiem ziaren, pochodzących z pól kawowych Brazylii. Charakterystyczna goryczka i odpowiednio odmierzona dawka kofeiny zapewni pobudzenie i idealną dawkę energii przez cały dzień.
> Kawa Siedlecka Manufaktura Kawy - Kawa Warszawska 1 kg
Aby przygotować aromatyczne espresso dobrze sprawdzi się również mieszanka Warszawska. Dlaczego? Ponieważ krótki, lecz dynamiczny proces palenia ziaren wydobywa głębie aromatu, nadając kawie stanowczy smak. Nuta orzechów doskonale komponuje się z subtelną goryczką, dlatego to kawa idealna do espresso.
> Kawa Siedlecka Manufaktura Kawy - Kawa Wrocławska 1 kg
Kawa Wrocławska jest mieszanką wyśmienitej brazylijskiej i środkowoamerykańskiej arabiki oraz indyjskiej robusty w proporcji 50/50. Mieszanka dobrze wyważona o bogatym bukiecie smakowym i czekoladowym posmaku, którego kremowa konsystencja nie zawiedzie oczekiwań nawet najbardziej wymagających pasjonatów kawy. Idealna do przygotowania espresso czy też cappuccino.
> Kawa ziarnista Arcaffe Roma 1 kg
Mieszanka 6 różnych kaw mytych i niemytych, dzięki czemu kawa Arcaffe Roma jest słodka, niezwykle złożona i ma bardzo unikalną osobowość. Cechuje się absolutnie miękką i aromatyczną cremą. Ma aromat kakao oraz karmelu, dlatego doskonale sprawdzi się jako baza do wszelkich kaw mlecznych na bazie espresso. Delikatny posmak tytoni wprawia w relaksujący nastrój i pozwala na chwile zapomnienia.
> Kawa ziarnista Arcaffe Mokacrema 1 kg
Mokacrema to idealna i niezwykle ceniona mieszanka produkowana przez firmę Arcaffe od 1949 roku. Wykonana jest z wysokiej jakości kawy arabika i charakterysuje się subtelnym kwiatowym aromatem kwiatów i wyraźną cytrusową nutą. Delikatny miodowy posmak idealnie komponuje się z resztą aromatów dlatego to mieszanka która wyostrzy wszystkie zmysły.
> Kawa ziarnista Etno Cafe Italian Roast 1 kg
Świeżopalona kawa pochodząca z Etiopii, Kolumbii i Brazylii kierowana jest głównie dla miłośników tradycyjnego smaku kawy. Jest zatem idealną mieszanką do przygotowania espresso. Intensywny smak i aromat, przepiękna crema i gęsta konsystencja pomoże stworzyć przepyszną kawę, która pobudzi, doda energii i pozytywnie nastroi na resztę dnia.
Dodatki: