Ile kofeiny ma kawa? Odpowiadamy na pytanie

Ile kofeiny ma kawa? Odpowiadamy na pytanie

Czy zastanawiasz się, ile kofeiny spożywasz w ciągu dnia? Nie wiesz ile kofeiny zawiera wypijana przez Ciebie filiżanka ulubionego espresso lub cappuccino? W dzisiejszym w pisie odpowiadamy na pytanie – ile kofeiny ma kawa. A oprócz tego wyszukaliśmy dla Ciebie również kilka cennych informacji. Miłego czytania!

Kofeina – co to takiego?

Kofeiną nazywamy alkaloid purynowy, czyli związek chemiczny zawarty w wielu roślinach, między innymi ziarnach kawowca. Kofeina została odkryta w 1819 roku przez niemieckiego chemika Friedricha Rungego. Roślinom służy jako naturalny pestycyd, który odstrasza szkodniki, bowiem wykazuje działanie paraliżujące. Dla wielu ludzi z kolei, jest nieodłącznym elementem każdego poranka. Niektórzy spożywają kawę przez wzgląd na jej magiczne właściwości – pobudzenie, poprawa koncentracji i krążenia. Inni z kolei cenią sobie smak kawy, sięgając niekiedy po przeróżne mleczne i smakowe mieszanki. Warto zatem łączyć pozytywne działanie kofeiny z niepowtarzalnym smakiem i aromatem czarnego naparu, którego nie dostarczy nam żaden inny produkt.

Kofeina jest również psychoaktywnym środkiem, który stosuje się w wielu napojach gazowanych oraz energetycznych. Oprócz tego, naturalnie występuje również w herbacie, czekoladzie czy yerba mate. Wówczas nazywana jest teiną, guaraniną oraz mateiną.

Jak działa kofeina

Należy pamiętać, że przedawkowanie kofeiny wiąże się ze szkodliwymi skutkami ubocznymi. Przyjmuje się, że śmiertelna dawka kofeiny dla człowieka to około 192 mg na kilogram masy ciała, jednak jeszcze nikt nie był w stanie tego dokładnie przebadać. Nadużywanie kofeiny powoduje niekorzystne skutki zdrowotne, takie jak podwyższone ciśnienie, zakłócenie rytmu snu oraz stany lękowe. Spokojnie, nie należy popadać w paranoję, ponieważ nawet 4-6 filiżanek kawy dziennie nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. To około 400-600 mg kofeiny, czyli około 6 mg na kilogram masy ciała. Pamiętajmy jednak, że każdy organizm może różnorako zareagować na przyjęcie kofeiny, co może wynikać z różnic genetycznych lub przewlekłych chorób.

Nie bójmy się jednak kofeiny, ponieważ wbrew powszechnie negatywnej opinii, ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Oprócz ogólnego polepszenia naszego samopoczucia, poprzez stymulację serotoniny, dopaminy i hormonu szczęścia, obniża także ryzyko wystąpienia takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson. Oprócz tego, nie wypłukuje magnezu, a wręcz go nam uzupełnia.

Pamiętajmy jednak, że kofeina wykazuje działanie uzależniające. Każda osoba inaczej zareaguje na podaną porcję kofeiny, dlatego nie ma jasno określonej dawki, która mogłaby powodować nałóg. Do objawów uzależnienia naszego organizmu od kofeiny należą:

  • nieustające zmęczenie, nie powiązane z wysiłkiem fizycznym,
  • drażliwość,
  • otępienie,
  • częste bóle głowy,
  • apatia.

Wtedy należy bezzwłocznie odstawić kofeinę, mimo iż nasz organizm będzie się jej domagał.

Ile kofeiny ma kawa?

Poniżej wymieniliśmy, ile kofeiny znajdziesz w poszczególnych rodzajach kawy:

  • Kawa parzona – najbardziej popularną formą parzenia kawy w Europie jest tak zwany brewing. To nic innego, jak zalewanie zmielonych ziaren gorącą wodą. Przygotowana w ten sposób kawa w filiżance o pojemności 250 ml będzie posiadała około 70-140 mg kofeiny. Różne proporcje kawy i wody mogą wpływać na różnice w ilości kofeiny.
  • Espresso – przygotowanie espresso polega na przeciśnięciu niedużej ilości gorącej wody, przez drobno zmieloną kawę, pod wysokim ciśnieniem. Kawa podawana w taki sposób będzie miała dużą dawkę kofeiny, ponieważ jest to aż 1700-2250 mg na litr. Spokojnie, jednak nikt z nas nie wypije litra espresso. Kawa przyrządzona w filiżance o pojemności 25-35 ml, zawiera około 65 mg kofeiny.
  • Cappuccino – kawy mleczne, takie jak cappuccino, latte macchiato, czy mokka są przygotowywane na bazie espresso. Dolane mleko nie powoduje zmniejszenia zawartości kofeiny w kawie. Zatem napoje mleczne będą posiadały tyle samo kofeiny co espresso.
  • Kawa rozpuszczalna – to kawa zaparzana w sposób tradycyjny, lecz jej drobne kryształki rozpuszczają się w wodzie. Przeważnie do filiżanki stosujemy około dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Podczas procesu wytwarzania takiej formy kawy, traci ona część kofeiny. Przygotowany z niej napój w filiżance 220 ml zawiera ok. 50-80 mg kofeiny.
  • Kawa bezkofeinowa – mimo że nazywamy ją bezkofeinową, to jednak nie jest pozbawiona w zupełności. W średnim kubku kawy bezkofeinowej znajdziemy około 1-7 mg kofeiny. Należy pamiętać o tym, że na różnice w ilości kofeiny będzie miał wpływ sposób dekofeinizacji.

Od czego zależy ilość kofeiny w kawie?

Ilość kofeiny w kawie nie jest kwestią zamkniętą. Dwie filiżanki espresso mogą mieć zupełnie inny poziom kofeiny. Wpływ na to ma wiele czynników, które Wam teraz przybliżymy:

1)     Rodzaj ziaren – istnieje wiele różnych odmian kawy, a zawarta w nich ilość kofeiny będzie się różniła. Najpopularniejsza odmiana, czyli Arabika, posiada stosunkowo małą ilość kofeiny (1-1,5%) w porównaniu do Robusty (1,8-4%)

2)     Stopień wypalenia kawy – ziarna kawy jasno palonej będą miały większą zawartość kofeiny. Ciemniejsze ziarna są dłużej wypalane, przez co tracą odrobinę swoich właściwości.

3)     Forma przygotowanej kawy – zawartość kofeiny w kawie różni się od sposobu jej przygotowania. Espresso będzie posiadało zdecydowanie mniejszą dawkę niż kawa zaparzona w sposób tradycyjny.

4)     Pojemność kawy – może się to wydać oczywiste, ale jednak warto o tym wspomnieć. Na łączną zawartość kofeiny w wypitej filiżance wpływa – pojemność filiżanki J. Pijąc napój o pojemności 360 ml, spożyjemy więcej kofeiny, niż w przypadku filiżanki 30 ml.

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl