Irish Coffee – jak przygotować w polskich warunkach?
Oto jedna z tradycji irlandzkich, którą rodowici mieszkańcy znają od kilkudziesięciu lat i przygotowują kawę po irlandzku według dawnej receptury. Dzisiaj rozstrzygniemy jej tajemnicę i podamy Wam przepis na pyszną, domową Irish Coffee, dzięki której na odległość posmakujecie kultury słynnej Zielonej Wyspy Świętego Patryka.
Z czego słynie Irlandia?
Pierwszym skojarzeniem powinien być kolor zieleni, oznaczającego nadzieję, ale również związanego z roślinnością tego kraju. Powstało wiele legend dotyczących historii i tradycji Irlandczyków, którzy co roku 17 marca wspólnie świętują Dzień Św. Patryka. To wydarzenie stało się na tyle popularne, że pozostałe państwa również postanowiły obchodzić je w swoich kulturach. Wiąże się ono nie tylko z zielonymi przebraniami i kostiumami, ale również paradami skrzatów, trójlistnymi koniczynami, tradycyjnym irlandzkim tańcem i muzyką, a także pysznym narodowym piwem Guinness i oczywiście smakowitą Irish Coffee.
Skąd pomysł na kawę po irlandzku?
Wszędzie można natrafić na jedną z historii, z której słynie dziś Irlandia swoją intensywną smaku i aromacie kawą. Mianowicie wszystko zaczęło się najprawdopodobniej w 1942 roku na lotnisku w małym miasteczku w zachodniej części kraju – Foynes. Właśnie tam miał odbyć się lot do Kanady, który ostatecznie został odwołany, a maszyna musiała zawrócić do portu lotniczego z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych.
Wszystko działo się w późnych godzinach nocnych, a pasażerowie czuli się nie tylko zmęczeni, ale również zmarznięci i zniechęceni. Na poprawę humoru przybył im szef lotniczej kantyny – Joseph Sheridan, który jako rodowity Irlandczyk wierzył w szczęście i pozytywne myślenie, a także zbawienną moc whisky. Chcąc podnieść podróżnych na duchu i nieco bardziej ich rozgrzać, postanowił dolać do ich kaw odrobinę alkoholu, których połączenie – jak się okazało – bardzo zasmakowało Amerykanom.
W ten prosty sposób powstała słynna kawa po irlandzku, którą następnie jeden z dziennikarzy, będących na pokładzie samolotu, postanowił rozpowszechnić także w San Francisco. Później przepis wędrował po całym świecie, dzięki czemu i Wy dzisiaj możecie przygotować w swoich domach pyszną Irish Coffee idealną na chłodniejsze wieczory.
Przepis na kawę po irlandzku
Z pewnością będziecie potrzebowali szklanego pokala na nóżce, w którym przygotujecie prawdziwie wyglądającą i smakującą Irish Coffee. Najlepiej będzie go podgrzać, zalewając naczynie gorącą wodą, aby Wasza kawa przez dłuższy czas utrzymała swoje ciepło.
Niezbędnymi składnikami będą:
- 150 ml mocno palonej kawy – najlepiej sprawdzi się tutaj nasza kawa ziarnista z Siedleckiej Manufaktury Exclava o mocniejszym charakterze złagodzonym orzechowym aromatem albo słodka kawa ziarnista Dolce & Crema z kremowo czekoladowym akcentem. Te dwie kawy powinny idealnie skomponować się z alkoholem
- 50 ml typowej irlandzkiej whisky
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Oto cztery podstawowe elementy kawy po irlandzku, które możecie podawać tak naprawdę w dowolnych ilościach, aby smak pasował do Waszych upodobań. Dla wielbicieli słodyczy polecamy dosypać większą ilość cukru, a dla mocno zmarzniętych – więcej procentów