Posiadając ekspres do kawy, niezbędnym elementem jest kawa. W zależności od rodzaju sprzętu kupujemy kawę ziarnistą lub mieloną. Co więcej, najczęściej wybieramy duże opakowania ze względu na oszczędność pieniędzy oraz czasu zakupu. Zatem jak przechowywać kawę ziarnistą, by była ona jak najdłużej świeża i aromatyczna? Przeczytaj przygotowane przez nas ważne informacje na ten temat oraz sprawdzone zasady, których warto się trzymać!
Czynniki źle wpływające na kawę ziarnistą
Przed wyborem miejsca do przechowywania kawy ziarnistej poznaj czynniki, które negatywnie na nią wpływają. Są to przede wszystkim ciepło, wilgoć, słońce oraz powietrze. Ciepło przyczynia się do szybszego tracenia świeżości kawy. Wilgoć powoduje pleśń. Promienie słoneczne natomiast zabierają naturalny kolor ziarnom kawy oraz przyczyniają się do spadku poziomu ich oleistości. Co więcej, poprzez zbyt dużą ilość powietrza pogarsza się smak produktu.
Odpowiedni pojemnik do przechowywania kawy ziarnistej
Wiele osób kupując kawę ziarnistą, przesypuje ją do rozmaitych pojemników. Wiedz jednak, że tego produktu nie można trzymać w metalowej puszce! Nie zaleca się również trzymania pudełka z kawą bezpośrednio na blacie kuchennym. Jeśli chcemy przesypać kawę ziarnistą, warto wybrać szklany słoik, pojemnik ceramiczny lub dedykowane opakowanie próżniowe. Należy również pamiętać, aby naczynie było zawsze pełne, by do środka dostawało się jak najmniej powietrza. Co więcej, najlepszym sposobem jest pozostawienie kawy ziarnistej w oryginalnym opakowaniu, które wyposażone jest specjalnie w mały zaworek. Natomiast po każdorazowym otwarciu, po wsypaniu jej do ekspresu trzeba szczelnie zwinąć górną krawędź paczki i spiąć kuchennym klipsem. Dodatkowo opakowanie kawy dobrze jest przechowywać w zamykanej szafce. Kawie zdecydowanie służy zacienione i suche miejsce.
Czy można przechowywać kawę ziarnistą w lodówce?
Każdy, kto ma w domu ekspres do kawy, zastanawia się, jak przechowywać kawę ziarnistą. Jedni przesypują ją do ozdobnych pojemników, inni zostawiają w oryginalnych opakowaniach, a pozostali trzymają produkt w lodówce. Niestety ostatnia grupa popełnia ogromny błąd. Nie można przechowywać kawy w lodówce! Niska temperatura powoduje większą wilgoć oraz spowolnienie procesów metabolicznych, które zachodzą w ziarnach. Co więcej, tracą one zapach, przenikając wonią wędlin, sałatek czy innych produktów spożywczych.
5 zasad przechowywania kawy
Aby przechowywać kawę ziarnistą w odpowiedni sposób, należy trzymać się następujących zasad:
- Przechowuj kawę w oryginalnym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu.
- Zawsze szczelnie spinaj klipsem kuchennym bądź spinaczem biurowym opakowanie kawy, aby do środka nie dostało się powietrze.
- Unikaj zostawiania pudełka z kawą przy kuchence ani na blacie kuchennym, na który padają promienie słoneczne.
- Nie wkładaj kawy do lodówki ani zamrażalnika.
- Nie napełniaj pojemnika na kawę w ekspresie do pełna. Jeśli rzadko używasz ekspresu do kawy, miel produkt zaraz przed zaparzeniem, aby uniknąć spożywania gorszej jakości napoju.
Sprawny ekspres do kawy to jedno, ale świeże ziarna kawy to drugie. Połącz obydwie składowe i ciesz się przepyszną i aromatyczną kawą każdego dnia!