Jak spieniać mleko do kawy?
Jak spieniać mleko do kawy?

Dla wszystkich miłośników kawy nadchodzi moment, kiedy chcą wejść oni na wyższy poziom przyrządzania kawowego napoju. Miłośnicy kaw z mlekiem z pewnością będą chcieli sięgnąć po spienione mleko, które pozwoli na stworzenie niepowtarzalnej filiżanki kawy. Nie każdy jednak wie, jak powinniśmy spieniać mleko lub w jakie narzędzia się zaopatrzyć, aby proces ten przebiegał sprawnie. W tym wpisie postaramy się odkryć tajemnice spieniania mleka!

Jak spienia się mleko do kawy?

Jeżeli chcemy stworzyć kawową kompozycję, która będzie aksamitna, a mleko idealnie połączy się z kawą, tworząc pyszny napój, musimy odpowiednio przygotować mleko. W naszych domach najczęściej dolewamy mleka po prostu do kubka z ciepłą kawą, jednak wówczas otrzymujemy nieciekawie wyglądającą mieszankę, bez charakterystycznej, mlecznej pianki.

W kawiarniach na pewno niejednokrotnie widzieliście baristę, który wprawioną ręką wlewa mleko do metalowego dzbanuszka, a następnie podstawia go pod dyszę spieniającą. Odpowiednie ciśnienie połączone z ciepłym powietrzem wprawia mleko w ruch, a cząsteczki powietrza wnikają w jego strukturę, nadając mu charakterystyczną konsystencję. Kluczowe jest to, aby mleka nie podgrzać zbyt mocno oraz nadać mu odpowiedni stopień spienienia. Wprawiony barista bez problemu jest w stanie wyczuć odpowiedni moment.

W naszym domu często nie dysponujemy profesjonalnym ekspresem, który umożliwia takie przyrządzanie kawy. Istnieje jednak kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą nam osiągnąć zadowalające efekty także w domowym zaciszu.

Jakie kawy z mlekiem przygotować?

Jeżeli chcesz profesjonalnie spieniać mleko do kawy, z pewnością masz swoje oczekiwania co do jego przeznaczenia. W kawiarniach najczęściej możesz zakupić kilka rodzajów kawy z mlekiem, a różnią się one między sobą między innymi zawartością kawy, mleka lub stopniem jego spienienia. Jakie kawy mleczne możemy przygotować w domu?

Cappucino

Jest to najbardziej klasyczna, włoska propozycja mlecznej kawy przeznaczona głównie dla miłośników puszystej piany. Do jej przygotowania używamy najczęściej jednej porcji espresso i bardzo spienionego mleka, dzięki czemu przygotowany napój jest bardzo kremowy w smaku i konsystencji. Cechą charakterystyczną cappuccino jest duża warstwa piany z mleka na wierzchu filiżanki.

Latte

Propozycja mniej mleczna niż cappuccino, zarówno w smaku, jak i konsystencji. Możemy przygotować ją na kilka sposobów, w zależności od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Do przygotowania latte używamy najczęściej jednej lub dwóch porcji espresso, a mleko, którym dopełniamy filiżankę, powinno być kremowe i puszyste, ale nie tak jak w przypadku cappuccino. To właśnie na latte najczęściej możemy obserwować latte art., czyli sztukę „malowania wzorków” mlekiem na powierzchni kawy.

Flat white

Flat white to kawa, którą zgodnie z nazwą, powinniśmy określać mianem „płaska biała”. W przypadku przygotowywania flat white musimy skupić się na odpowiedniej temperaturze mleka, a jego stopień spienienia powinien być niewielki, aby warstwa mlecznej piany była subtelna i ledwo zauważalna. Do przygotowania tej kawy stosujemy zazwyczaj dwie porcje espresso.

Spieniacz do mleka – jaki wybrać?

Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom Klientów, którzy w domowym zaciszu pragną rozkoszować się smakiem kawy ze spienionym mlekiem, producenci urządzeń do przygotowywania kawy stworzyli także spieniacze do mleka. Możemy wybierać pomiędzy spieniaczami ręcznymi oraz elektrycznymi. Na szczególną uwagę zasługują spieniacze elektryczne, które są skonstruowane w taki sposób, aby wykonywać całą pracę za nas.

Na szczególną uwagę zasługują spieniacze elektryczne Jura, które są w kilka minut w stanie przygotować lepiej spienione mleko, niż w niejednej kawiarni, gdzie kawa wykonywana jest na szybko. Cały proces jest naprawdę prosty i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wlać do pojemniczka mleko i nacisnąć jeden guzik, a po chwili otrzymujemy mleko podgrzane do odpowiedniej temperatury z idealną pianą.

Sprawdź inne spieniacze mleka w sklepie ŚwiatEkspresów.pl!

Spieniacze ręczne

W sklepach możemy znaleźć również spieniacze ręczne, jednak nie są one tak precyzyjne jak ich elektryczne odpowiedniki. Składają się one z rączki wyposażonej najczęściej w baterie i końcówki spieniającej. Uzyskanie nimi odpowiedniego efektu może być trudne i zniechęcać, zwłaszcza na początku naszej przygody ze spienianiem mleka.

Jak spieniać mleko do kawy – podsumowanie

Jak widzisz, nie musisz kupować profesjonalnego ekspresu do kawy wyposażonego w dyszę spieniająca, aby w zaciszu własnego domu otrzymać filiżankę profesjonalnie przygotowanej kawy. Mało tego, sam proces jest bardzo prosty i satysfakcjonujący, z pewnością sprawi radość zarówno Tobie, jak i Twoim gościom.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl