Chcesz wiedzieć coś więcej o espresso, które jest klasykiem wśród kaw?
Zadajesz sobie pytanie: Jak zaparzyć tę kawę, aby smakowała tak jak w renomowanej kawiarni? Sprawdźmy!
Espresso jest dumą Włoch! Dlaczego? To właśnie tutaj wymyślono ten sposób parzenia kawy.
W późniejszym czasie (w latach 50 XX wieku) mała, czarna kawa o wyrazistym smaku zaczęła zyskiwać rozgłos w Stanach Zjednoczonych. Właśnie wtedy Włosi zaczęli masowo migrować do Ameryki, a wraz z nimi ich sposób parzenia kawy. I tak stopniowo espresso rozpowszechniło się na całym świecie i obecnie ma wielu miłośników.
Czy Włosi powołali specjalny Narodowy Instytut Włoskiego Espresso?
Odpowiedź brzmi: TAK! Poniżej podajemy parametry wymagane przez ten Instytut, do zrobienia prawdziwego ESPRESSO ITALIANO.
- porcja zmielonej kawy równa 7 g (± 0,5)
- temperatura wody 88 ºC (± 2)
- temperatura naparu w filiżance 67 ºC (± 3)
- czas ekstrakcji 25 s. (± 5)
- lepkość naparu przy temp. 45 ºC większa niż 1,5 mPas
- zawartość kofeiny mniejsza niż 100 mg/filiżankę
- całkowita zawartość tłuszczu większa niż 2 mg/ml
- objętość naparu w filiżance (łącznie z pianką) 25 ml (± 2,5)
Jak widać, zasad nie jest dużo, ale są bardzo surowe. Niewiele kawiarni, nawet we Włoszech trzyma się rygorystycznie tych wytycznych. Byłoby to bardzo uciążliwe. Na szczęście przy znajomości pewnych zasad i przy posiadaniu odpowiedniego ekspresu, każdy może zaparzyć espresso
w domowym zaciszu i cieszyć się smakiem kawy rodem z półwyspu Apenińskiego.
Jaki gatunek kawy do espresso?
Zacznijmy od wyboru kawy. Ziarna do przygotowania mocnego, aromatycznego i wyrazistego espresso powinny być odpowiednio długo wypalane. Najlepsze są te pochodzące z Kolumbii, Kostaryki czy Salwadoru. Jeżeli szukasz mocnego, wyrazistego i ostrego, ale zniewalającego w smaku naparu, powinieneś sięgnąć po mieszankę Arabiki i Robusty. Jeśli chcesz korzystać z mocy espresso, ale wolisz nieco łagodniejsze smaki, nie ma problemu! W takim przypadku powinieneś sięgnąć po samą Arabikę. My osobiście polecamy w tym celu nasze kawowe mieszanki do espresso, jak np.
- Siedlecka Manufaktura Kawy – Kawa Krakowska
- Siedlecka Manufaktura Kawy – Kawa Siedlecka
Jak zaparzyć dobre espresso w domu?
Kawa powinna być zmielona możliwie drobno i jednorodnie. Prawidłowa konsystencja przypomina bardzo grubo zmieloną mąkę. Espresso zaparz z około 7 g świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie wody powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura mieścić się w zakresie 88 - 92 °C. Kolejny krok to czas parzenia – warto, aby był jak najbardziej zbliżony do ideału, czyli 25 sekund. Pożądana objętość uzyskanego naparu to 25 ml. Kawę podaj w podgrzanej, białej filiżance dedykowanej espresso (prawidłowo jej pojemność to ok. 70 ml).
Udało się?
Przyszedł czas na ocenę Twojej kawy. Powstała na powierzchni crema powinna mieć orzechowy kolor i około 3 mm grubości. Zapach unoszącej się kawy jest intensywny i aromatyczny? Bardzo dobrze! W zależności, od tego jakiej kawy użyłeś, mogą być w nim wyczuwalne nuty orzechowe, czekoladowe, kwiatowe czy owocowe. A teraz spróbuj swojej kawy! Powinna mieć wyrazisty smak, ale nie być przykra w spożyciu. Jeśli po tym eksperymencie jesteś zadowolony z jego wyników, gratulacje! To znaczy, że zaparzyłeś prawdziwe, dobre espresso!
Espresso to klasyk, który zawsze będzie na czasie. Warto nauczyć się parzyć dobre espresso w domu, tak aby cieszyć się nim na co dzień lub zaskoczyć odwiedzających Cię gości!