Ekspres do małej kawiarni - doradzamy, jaki wybrać!
Ekspres do małej kawiarni - doradzamy, jaki wybrać!

Kawiarnia jest idealnym miejscem zarówno spontanicznych oraz biznesowych spotkań. Jak sama nazwa wskazuje, jej największym atutem jest kawa. Niektórzy przychodzą tu, by odpocząć i zrelaksować się przy filiżance ulubionego napoju. Inni spotykają się by porozmawiać o codziennym życiu i wypić smaczny, kawowy deser. Bez względu na to, jaki jest cel ich odwiedzin, łączy ich jedno – chęć wypicia aromatycznej kawy. Dlatego maszyna, która ją przyrządzi, musi być jak najlepszej jakości.

Czym cechuje się dobry i profesjonalny ekspres?

Profesjonalizm jest, w tym przypadku określeniem względnym. Dla każdego może oznaczać coś innego. Należy zwracać uwagę przede wszystkim na to, by odpowiednio dobrać urządzenie do potrzeb klientów. W zależności od ruchu i dziennej ilości przyrządzanych kaw, należy odpowiednio wybrać rozmiar bojlera. Równie ważna będzie możliwość sterowania temperaturą wody, by móc zaparzyć za każdym razem perfekcyjne espresso.

Jeżeli chcemy być jak najbardziej oszczędni, powinniśmy analizować ekspres pod kątem poboru i zużycia energii.Wpłynie to nie tylko na nasz budżet, ale będzie miało też korzystny wpływ na środowisko.

Jaki ekspres do małej kawiarni

Najpierw należy zadać sobie pytanie, co rozumiemy przez określenie „mała kawiarnia”. Pod tym terminem może kryć się kilka definicji. Małą kawiarnią, możemy nazwać miejsce o małej powierzchni użytkowej. Z drugiej strony, może tu chodzić o ilość parzonych kaw w ciągu dnia, lub godziny. Wybór ekspresu do kawiarni, zwłaszcza tej niewielkiej, nie zawsze będzie jednoznaczny. Należy zatem wziąć pod uwagę następujące kryteria:

  • powierzchnie, jaką można przeznaczyć na ekspres,
  • średnią liczbę klientów dziennie,
  • średnią sprzedaż kaw w ciągu godziny,
  • budżet, jaki możemy przeznaczyć na ekspres.

Oczywiście, jeżeli ogranicza nas metraż pomieszczenia, powinniśmy zdecydować się na ekspres wolnostojący. Pozostaje już tylko kwestia rodzaju – kolbowy czy automatyczny.  

Kwestia finansowa przy wyborze ekspresu do małej kawiarni

Bardzo ciężko jednoznacznie określić przedział cenowy, w jakim mieszczą się ekspresy do kawiarni. Rynek oferuje nieskończoną liczbę rozwiązań, z czego każdy różni się funkcjonalnością i wyposażeniem. Jeżeli chcemy ustalić jakąś dolną granicę cenową, to w przypadku małej kawiarni będzie to około 7-8 tysięcy złotych. W tym przypadku wszystko zależy od naszych możliwości finansowych, ponieważ najdroższe ekspresy potrafią kosztować nawet i kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Pamiętajmy również, że nie warto za wszelką cenę szukać oszczędności, ponieważ bardzo często możemy przez to stracić na renomie. Ekspres powinien być wizytówką naszego lokalu, bo przecież przygotowuje najważniejszy sprzedawany produkt. Warto zatem poszukać oszczędności gdzieś indziej, a w tym przypadku postawić na jakość. Najlepiej w tej kwestii skorzystać z porady fachowca, który dopasuje ekspres adekwatnie do naszych potrzeb i możliwości finansowych.

Używany ekspres do kawy

Rozpoczęcie własnej działalności początkowo wiąże się z dużymi wydatkami. Dlatego niektórzy szukają tańszego rozwiązania, jakim jest używany ekspres do kawy. Nie zawsze możemy jednak stwierdzić poziom zużycia ekspresu, zwłaszcza wewnątrz maszyny. Taki używany sprzęt może nas zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie i zwyczajnie przestać działać. Wtedy dochodzą nam koszty naprawy lub zakup kolejnego ekspresu. Zastanówmy się dwa razy, czy warto decydować się na to rozwiązanie. Bezpieczniejszym wyjściem może być zakup ekspresu w leasingu.

Ekspresy do kawiarni – rodzaje

Jak wspominaliśmy wyżej, przy wyborze rodzaju ekspresu do małej kawiarni, należy wziąć pod uwagę nie tylko metraż, ale również dzienny ruch. Nie każdy rodzaj ekspresu będzie w stanie zaparzyć 50 kaw w ciągu godziny. Jeżeli ilość klientów w ciągu dnia nie jest duża, a my chcemy by wizytówką naszej kawiarni było rzemiosło i profesjonalizm przyrządzania kaw – powinniśmy postawić na ekspres kolbowy.

Ekspres kolbowy

Przyrządzenie w nim kawy wymaga wykonania większej ilości czynności. Dzięki temu, zatrudniając doświadczonego baristę będziemy mieli możliwość prezentowania sztuki parzenia kawy. Ten wizualny aspekt z pewnością wpłynie na kubki smakowe klientów, a naszej firmie zagwarantuje szacunek i renomę.

Warto zaznaczyć, że kawa przyrządzana w ekspresie kolbowym ma specyficzny, wyrazisty smak i aromat. A przecież im smaczniejszy napój zaserwujemy klientom, tym chętniej do nas wrócą. Jeżeli chcemy przeznaczyć na nasz ekspres możliwie jak najmniej pieniędzy, ale jednocześnie mieć świadomość, że ekspres będzie użyteczny, polecamy model SAECO Aroma Compact SE 100. Maszyna jest niewielkiego rozmiaru, dlatego z łatwością będzie można dopasować ją do niewielkiej powierzchni.

Ekspres automatyczny

Jeżeli jednak ruch w naszej kawiarni jest, duży (bo na przykład otwieramy lokal w centrum), warto rozważyć ekspres automatyczny. Za pomocą jednego przycisku będziemy mogli przygotować wiele kawowych wariantów. W dodatku, trwa to znacznie szybciej niż w przypadku ekspresu kolbowego. Stracimy na efekcie wizualnym, ale zyskamy za to przyjemny dla oka efekt końcowy, w postaci różnych wariacji naszego napoju. Ekspresy automatyczne najczęściej mają wbudowany młynek i urządzenie do spieniania mleka. To idealne rozwiązanie, jeśli zależy nam na czasie.

Podobnie jak w powyższym przykładzie, polecimy tańsze urządzenie, jednak takie, które śmiało może konkurować z ekspresami z wyższej półki. JURA X6to profesjonalny sprzęt, który jest idealnie przystosowany do pełnienia swojej funkcji w trudnych warunkach. Przygotuje nawet do 120 filiżanek dziennie i jest wyposażony w pojemny bojler. W swoim menu posiada aż 12 gotowych kawowych wariantów, co z pewnością wzbogaci nasze menu. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl