Jaki ekspres do kawy najlepiej sprawdzi się w restauracji

Jaki ekspres do kawy najlepiej sprawdzi się w restauracji

Restauracja to przede wszystkim miejsce, gdzie jadamy smakowite posiłki, najczęściej obiad lub kolację. Chociaż mogłoby się wydawać, że klienci nie zamawiają kawy w takim miejscu, rzeczywistość może być nieco inna. Coraz częściej, zwłaszcza w hotelowych restauracjach, serwuje się kawowy napój, chociażby do deseru. Dlatego, obowiązkowo powinniśmy zaopatrzyć się w dobry ekspres w naszej restauracji.

Dlaczego warto zaopatrzyć restaurację w ekspres do kawy

Restauracja jest miejscem, gdzie przeważnie przychodzi się wieczorem, zjeść obiadokolację i napić wina. Nie mniej jednak, zwłaszcza w hotelowych bistro, klienci często pijają o późniejszych porach również kawy. Są to ludzie, którzy na przykład pracują do późna, lub prowadzą nocny tryb życia.

Kawa w restauracji jest również okazjonalnie zamawiana w oczekiwaniu na posiłek, a coraz częściej, klienci proszą o nią zamawiając deser. W takich sytuacjach warto zadbać o to, by serwowany napój był jak najlepszej jakości, aby nie zachwiać dobrego wrażenia, które udało się nam uzyskać serwując wykwintny posiłek. Kawa serwowana przed podaniem dania głównego, jak również stanowiąca zwieńczenie go, może wywrzeć duży wpływ na opinię klientów o naszej obsłudze. Dlatego dobry ekspres do kawy to podstawa.

Najlepszy ekspres do kawy w restauracji

Zważywszy na to, że w restauracji pracownicy skupiają się głównie na przygotowaniu posiłków, nie każdy może mieć czas na serwowanie profesjonalnej kawy. Dlatego idealnym rozwiązaniem będzie w tym przypadku automatyczny ekspres ciśnieniowy.

Przygotowanie w nim kawy trwa kilka sekund, a nieograniczone możliwości wariacji kawowych pozwolą na wzbogacenie menu. Dzięki temu, zaserwujemy klientom klasyczne espresso, delikatne caffe latte lub włoskie cappuccino w krótkim czasie.

Warto zainwestować również w profesjonalny ekspres do kawy, ponieważ zniesie wysokie obciążenie parząc nawet kilkadziesiąt kaw dziennie. A dzięki innowacyjnym rozwiązaniom w kwestiach designu, nie zajmie dużo miejsca i pozwoli przeznaczyć przestrzeń kuchenną na inne, cenne w restauracji urządzenia.

Samodzielne parzenie kawy przez klientów

Coraz częściej, zwłaszcza w hotelowych restauracjach, właściciele decydują się na udostępnienie ekspresu do kawy klientom, by samodzielnie przygotowali swój napój. To rozwiązanie świetnie sprawdza się w przypadku tak zwanego szwedzkiego stołu, ale również w przypadku klasycznej restauracji. Umożliwia to, przygotowanie kawy bez nadzoru pracowników restauracji i pozwala na zaoszczędzenie czasu naszych pracowników. Automatyczny ekspres ciśnieniowy pozwala na przygotowanie za pomocą jednego przycisku idealnej i profesjonalnej kawy, co może być również dodatkową atrakcją dla klientów, a nasz lokal zapadnie im w pamięć.

Trzy najlepsze ekspresy automatyczne do restauracji

Poniżej wymienimy trzy ekspresy do kawy, które są ułożone cenowo – od najtańszego do najdroższego rozwiązania. Dzięki temu, niezależnie czy nasza restauracja jest mała, średnia czy bardziej ekskluzywna, będziemy mogli wybrać najlepszy produkt.

  • Ekspres KAFFIT KLM 2601 Digital – za pomocą dotykowego ekranu możemy wybrać rozmaite rodzaje kawowych wariacji – od espresso po smakowe latte macchiato. Dzięki powiększonemu pojemnikowi na fusy możemy w ciągu dnia, bez żadnych przerw na czyszczenie przygotowywać kawę. Mało tego, udostępniając ekspres do samodzielnego używania przez klientów, możemy za pomocą laptopa lub smartfona zmieniać ustawienia i parametry, czy kontrolować konserwacje urządzenia. Jest to stosunkowo niedrogi produkt, który idealnie sprawdzi się w hotelowej restauracji, czy w niewielkich, przydrożnych knajpkach.

 

  • Ekspres JURA IMPRESSA XJ9 Professional Brilliant Silver – niezwykle estetyczny ekspres, który cechuje ekskluzywny design, będzie stanowił idealną ozdobę restauracyjnego wnętrza. Pozwala za pomocą jednego przycisku na błyskawiczne przygotowanie kawowego napoju, w różnych wariantach. Sprzęt firmy JURA, to przede wszystkim prostota, zarówno użytkowania jak i konserwacji, dlatego zainstalowano w nim zintegrowany program płukania, czyszczenia i odkamieniania. Dzięki temu, pracownicy będą mogli skupić się w pełni na zachowaniu higieny w kuchni oraz przy stolikach, a ekspres czyścić wyłącznie jednym kliknięciem. Pamiętajmy, że w restauracji ekspres jest jedynie dodatkiem, dlatego nie powinien zbyt angażować swoim użytkowaniem.
 

 

  • JURA GIGA X3c Professional­– ten w pełni automatyczny sprzęt umożliwia wszystko to, co niezbędne w przygotowaniu kawy w restauracji. Nie pochłania zbyt wiele czasu, ponieważ za naciśnięciem jednego przycisku pozwala na przygotowanie aż 31 indywidualnie opracowanych specjałów kawowych! Dzięki temu, przy minimalnym wysiłku i angażu pracowników, wzbogacimy swoje menu co z pewnością zapadnie w pamięć klientom. Rozwiązanie to nie należy do najtańszych, dlatego najlepiej sprawdzi się w przypadku ekskluzywnych restauracji, które mogą sobie pozwolić na taki zakup. Idealnie pasuje do restauracyjnej kuchni, ponieważ nie zajmuje dużo miejsca i bardzo łatwo się go pielęgnuje. 

Pamiętajmy, że mimo iż w restauracji najczęściej spożywa się posiłek, a rzadziej pija kawę, nie wolno sobie pozwolić na pominięcie ekspresu w naszym wyposażeniu. To niezwykle ważne, by zadbać o renomę naszego lokalu, a podając kawę zalewaną wodą z czajnika z pewnością wzbudzimy niesmak coraz bardziej wymagających klientów. Najlepiej zatem postawić na prostotę użytkowania i zainwestować w ekspres automatyczny, co pozwoli zaoszczędzić cenny czas i przeznaczyć go na przygotowywanie posiłków, które stanowią wizytówkę restauracji.

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl