Na temat kofeiny oraz kawy bezkofeinowej pojawia się wiele mitów. Jednak jakie są fakty? Co warto wiedzieć na temat kawy bezkofeinowej? Zapoznaj się z najważniejszymi informacjami, które przygotowaliśmy i świadomie wybieraj odpowiednie ziarna kawy. Pamiętaj, że kawę bezkofeinową również można parzyć w taki sam sposób, jak tradycyjną kawę. Twój ekspres do kawy nadal będzie przydatny, a Ty możesz cieszyć się smakiem aromatycznej kawy, ale bez działań pobudzających.
Co to jest kofeina?
Kofeina pochodzi z nasion, liści oraz orzechów roślin, które rosną w Ameryce Południowej, Afryce oraz Azji Wschodniej. Jest to bezwonna, gorzka i jednocześnie biała substancja. Źródła kofeiny znajdują się głównie w:
- ziarnach kawy,
- ziarnach kakaowca,
- liściach zielonej herbaty,
- yerba mate,
- nasionach koli,
- owocach guarany.
Pomimo różnych mitów, wiedz, że kofeina posiada wiele właściwości zdrowotnych, a tolerancja dla organizmu człowieka na nią jest naprawdę wysoka. Zaleca się 400 mg jako maksymalną dzienną dawkę spożywania. W przeliczeniu na picie kawy są to 4 kubki o pojemności 240 ml. Jednak lepiej nie przekraczać tej ilości.
Czym jest kawa bezkofeinowa?
Zamiennikiem tradycyjnej kawy dla wielu osób jest kawa bezkofeinowa. Ma ona na celu zachowanie walorów smakowych kawy, ale bez odczuwania efektów działania kofeiny. Jednak musisz wiedzieć, że każdy taki napój zawiera śladowe ilości kofeiny. Jest to 0,1 g na 100 g ziaren kawy. Dzięki takiej proporcji nie wpływa to na ludzki organizm. Aby uzyskać kawę bezkofeinową, stosuje się metodę dekofeinizacji. Polega ona na połączeniu wody, dwutlenku węgla lub bezpiecznych rozpuszczalników, pod których wpływem rozpuszcza się kofeina.
Kto powinien pić kawę bezkofeinową?
Kawa bezkofeinowa zalecana jest do picia osobom, które źle reagują na spożywanie większych ilości kofeiny. Do takich osób zaliczają się przede wszystkim:
- kobiety w ciąży,
- ludzie z zaburzeniami lękowymi oraz snu,
- ludzie z wysokim ciśnieniem oraz wadami serca,
- ludzie z dolegliwościami układu pokarmowego,
- chorzy, którzy przyjmują leki źle działające w połączeniu z kofeiną.
Korzyści z picia kawy bezkofeinowej
Kawa bezkofeinowa naprawdę posiada wiele korzyści, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Przede wszystkim kawa bezkofeinowa:
- jest bezpieczna dla wszystkich ludzi,
- nie zawiera substancji pobudzających, które są odczuwalne dla organizmu,
- posiada takie same walory smakowe, jak tradycyjna kawa,
- zawiera antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na dobre samopoczucie oraz zdrowy wygląd.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy bezkofeinowej?
Kawa bezkofeinowa w zależności od producenta może się od siebie różnić. Warto wiedzieć, które ziarna mają naprawdę dobre właściwości i będą odpowiednie do spożycia. Zastanawiając się w sklepie nad wyborem kawy bezkofeinowej, zwróć przede wszystkim uwagę na:
- metodę dekofenizacji – w jaki sposób kofeina została usunięta z ziaren kawy, najlepszym rozwiązaniem jest dekofenizacja przy użyciu wody lub dwutlenku węgla,
- pochodzenie ziaren kawy – na etykiecie powinny znajdować się takie informacje jak gatunek, kraj pochodzenia, region, szczegóły dotyczące zawartości,
- stopień palenia – poziom palenia ziaren kawy powinien być zaznaczony na etykiecie produktu; warto unikać bardzo ciemnych ziaren kawy bezkofeinowej,
- datę palenia – najlepiej wybieraj kawę, która została wyprodukowana jak najwcześniej daty zakupu, ponieważ kawa bezkofeinowa ulega utlenieniu znacznie szybciej niż tradycyjna kawa.