Espresso urosło do rangi kultowego napoju na całym świecie. Aktualnie pijemy zarówno pojedyncze, jak i podwójne. Obie te opcje możemy zamówić praktycznie w każdej kawiarni na świecie. Nazwa espresso doppio wzięła się d włoskiego słowa „doppio”, czyli podwójne.
Czym jest espresso doppio?
Jest to podwójne, klasyczne espresso. Podobnie jak pojedyncze, zaparza się je ze świeżej, zmielonej kawy. W przypadku jednej porcji wykorzystujemy 7 g ziaren, w przypadku doppio – analogicznie używamy 14 g kawy. Możemy sporządzić je zarówno od razu, z podwójnej ilości kawy (o ile wielkość kolby nam to umożliwia), jak i przygotować dwa razy pojedyncze. Wówczas jednak pamiętajmy o tym, aby filiżanka była podgrzana – zapobiegnie to wystygnięciu kawy.
Jak pić double espresso?
Istnieje wiele szkół picia espresso i jego podwójnej wariacji, czyli „doppio coffee”. Wielu ludzi pije ją z cukrem, jednak dużą popularnością cieszy się również espresso machiato, które występuje z dodatkiem delikatnie spienionego mleka. Do każdej porcji espresso podajemy szklankę wody.
W jaki sposób przygotować double espresso?
Głównym czynnikiem warunkującym smak przygotowanego przez nas espresso jest rodzaj ziaren użytych do jego przygotowania. Na rynku możemy znaleźć dwa rodzaje kawy. Arabika jest łagodna i bardziej aromatyczna, natomiast robusta dużo mocniejsza i nieco bardziej gorzka. W zależności od tego, którego użyjemy, możemy otrzymać różny smak i aromat naszego espresso. Przyjmuje się również, że ziarna stosowane do przygotowania doppio espresso powinny być mocno palone – odpowiada to za głęboki smak i aromat. Espresso możemy przygotować zarówno przy użyciu ekspresu ciśnieniowego, jak i kawiarki.
Gotowy napój powinien mieć barwę podobną do orzechowej, natomiast jej powierzchnię powinny zdobić ciemnoczerwone smugi. Charakterystycznym elementem dla espresso jest warstwa cremy, czyli naturalnej pianki tworzącej się podczas nalewania kawy.
Ile kofeiny zawiera espresso doppio?
Jeżeli jesteśmy miłośnikami kawy, powinniśmy szczególna uwagę zwracać na zawartość kofeiny w ziarnach, z których ja przygotowujemy. Jest to niezwykle istotne z uwagi na fakt, że dzienna dopuszczalna dawka kofeiny dla zdrowego człowieka wynosi około 5 mg na każdy kilogram ciała, czyli osoba ważąca 50 kg, może spożyć jej 250 mg. Pojedyncze espresso posiada aż 100 mg kofeiny, a więc wypicie podwójnego daje nam 200 mg.
Spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny może skutkować zaburzeniami układu nerwowego i krążeniowego. Często objawia się to w postaci nadmiernego pobudzenia oraz kołatania serca. Warto zwracać uwagę na to, jaką ilość kawy spożywamy każdego dnia, lub przynajmniej zacząć pić słabsze napoje. Świetnym rozwiązaniem będzie zakup ekspresu automatycznego, który ma możliwość przyrządzania kilku rodzajów kawy jednocześnie. Dzięki temu będziemy mogli wybierać opcje o różnej zawartości kofeiny, a to pozwoli nam na delektowanie się nią częściej.
Doppio – kawa dla miłośników smaku i aromatu
Espresso doppio jest najczęściej wybierane przez ludzi, którzy cenią sobie wyrazisty smak napoju, ale niekoniecznie potrzebują wypić go dużą ilość. Jego zaletą z pewnością jest to, że możemy spożyć je bardzo szybko i zyskać odpowiednią dawkę energii.
Espresso doppio – podsumowanie
Jak widzisz, mimo niewielkiego rozmiaru, double espresso posiada swoich miłośników, a jego przyrządzanie urosło już do rangi obrzędu. Warto mieć wiedzę na jego temat, gdyż nigdy nie wiadomo, kto poprosi nas o przyrządzenie podwójnego espresso.