Kawa po francusku, czyli paryskie kawiarenki, miseczki i expresso

0
Kawa po francusku, czyli paryskie kawiarenki, miseczki i expresso

Wbrew pozorom kawa we Francji jest pijana zupełnie inaczej niż w innych częściach świata, a mimo wszystko stanowi bardzo ważny element kulturowy. Dzisiaj postaramy się skupić na wszelkich niuansach związanych z piciem kawy, jej rodzajami i upodobaniami Francuzów. Bienvenue, czyli zapraszamy wszystkich kawoszy w kolejną podróż po europejskiej stolicy mody, chrupiących bagietek i oczywiście aromatycznej kawy.

Jak to robią Francuzi?

Jak już wiemy, Finowie oficjalnie świętują w ciągu dnia czas na kawę, Włosi mają swoje sjestę, a Irlandczycy wolą kawę z procentami. Po głębszym zastanowieniu Francuzi wcale tak bardzo nie różnią się od innych w piciu kawy, ale z pewnością robią to po swojemu.

Dzień praktycznie rozpoczyna się od kawy przy śniadaniu, która nie jest podawana w filiżankach, kubkach czy termosach, ale uwaga – w bulkach. Pewnie teraz wielu z Was chciało nas poprawić, myśląc o „bułkach”, lecz to żaden błąd. Bulka to coś w rodzaju miseczki, która używana jest przede wszystkim na Północy Francji. Właśnie w niej rozrabiana jest kawa, herbata lub kakao, a więc nie spodziewajmy się mocnej i aromatycznej kawy z samego rana. Chodzi głównie o maczanie i nadanie smaku bagietkom, croissantom z masłem i konfiturą.

Może nie należy to do najbardziej eleganckich zachowań i odbiega od wyobrażenia na temat francuskiego savoir-vivre, ale to także dobrze świadczy o ich dystansie do siebie, kawy i jedzenia, które po prostu ma sprawiać przyjemność. Wybierając się do kawiarenki, pamiętaj, że Francuzi robią to przede wszystkim, ze względów towarzyskich, by poplotkować, poczytać gazety i zastanowić się nad wieloma kwestiami. Bardzo istotnym zwyczajem jest także siedzenie na zewnątrz przy małych i okrągłych stolikach, dzięki czemu zyskuje się widok na wszystko i wszystkich.

Kawa po francusku – co musisz wiedzieć?

Na początku warto wspomnieć, że Francja znana jest również z własnych upraw ziaren kaw na wyspie Reunion od wielu lat. Właśnie tam powstaje słynna odmiana Bourbon point, która smakiem i aromatem nieco przypomina klasyczną arabikę. Cechuje się niską goryczą i małą zawartością kofeiny, przez co można wytłumaczyć także dużą ilość kawy spożywanej w ciągu dnia, gdzie Francuzi stawiają na cele towarzyskie, a nie samo pobudzenie. Jeśli pragniecie poczuć we własnym domu atmosferę francuskich kawiarenek, koniecznie wybierzcie naszą kawę ziarnistą z Siedleckiej Manufaktury Kawy Dolce&Crema o posmaku śmietankowo-czekoladowym bez nutki goryczy czy kwasowości na podniebieniu.

Teraz przedstawimy Wam krótki przewodnik po francuskich kawach, aby po pierwsze, nie popełnić wielkiego faux pas w kawiarni, a po drugie, móc spróbować tamtejszych specjałów.

  • Expresso, czyli klasyczne espresso, ale pisane i wymawiane ze szczególnym akcentem na „x”.
  • Café crème jako kawa z mlekiem, lecz nie należy mylić jej z Café au lait, która przygotowywana jest w domowych warunkach.
  • Café allongé lub cafe noir znana w Polsce jako klasyczna americana, czyli czarna kawa na podwójnym espresso, a właściwie expresso, przedłużana gorącą wodą.
  • Café Liégeois to przepyszna kawa podawana z lodami lub istnieje też druga wersja lodów z sosem kawowym – wszystko zależy od wizji kawiarni.
  • Café Glacé, czyli kawa mrożona z lodami, bitą śmietaną i dodatkiem mleka.
  • Café brulot to mocno słodzona kawa podawana z alkoholem i pokruszonym lodem.
  • Décaféiné zwana w skrócie déca, czyli kawa bezkofeinowa.

 

Komentarze do wpisu (0)
więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl