Miliony sposobów przyrządzania kawy w Wietnamie

0
Miliony sposobów przyrządzania kawy w Wietnamie

Wielu z nas Wietnam kojarzy się z malowniczymi wręcz krajobrazami zielonych pól ryżowych i herbacianych, egzotycznymi wakacjami i orientalną kuchnią. Nie wszyscy wiedzą, że Wietnam jest dodatkowo drugim największym eksporterem kawy na świecie. To prawdziwy raj dla miłośników tego napoju, gdzie kawę podaje się na milion sposobów! Dziś odpowiemy na pytanie – jaką kawę pija się w Wietnamie?

Kultura picia kawy w Wietnamie

Kawa w Wietnamie zagościła mniej więcej w XIX wieku, za sprawą francuskich kolonistów. Od tamtej pory kawowy przemysł i rosnące plantacje rozwijały się w błyskawicznym tempie. Pod koniec XX wieku Wietnam uplasował się na drugim (zaraz po Brazylii) miejscu największego eksportera kawy, na całej kuli ziemskiej.

Z Wietnamu pochodzą najlepsze odmiany klasycznej Robusty. Uprawia się ją tutaj ponieważ jak pisaliśmy w naszym artykule, Robusta jest o wiele łatwiejsza w uprawie. Nie mniej jednak Wietnam stale rozwija swój przemysł kawowy, dlatego ostatnimi czasy uprawiana jest tu również Arabica oraz najdroższa kawa świata – Kopi Luwak. Tym, co wyróżnia Kopi Luwak na tle innych odmian kawy, jest sposób pozyskiwania ziaren. Zanim ziarna kawy zostaną zebrane i poddane procesowi palenia, przechodzą przez układ pokarmowy zwierzęcia o wdzięcznej nazwie łaskun palmowy. Dopiero po strawieniu i wydaleniu ziaren przez łaskuna, są one zbierane, dokładnie myte, suszone, a następnie palone i mielone.

Wietnamskie kawiarenki można napotkać na każdym kroku, niemal w każdym, większym mieście (Hanoi czy Ho Chi Minh City). Znaleźć tu można zarówno większe sieciówki (Trung Nguyen Coffee), przedsiębiorstwa rodzinne (Giang Cafe w Hanoi) jak i mniejsze, lokalne kawiarenki.

Kawa po Wietnamsku – cechy

Wietnamska kawa to głównie czarna, mocna i gorzka kawa. Jednak Wietnamczycy oraz turyści bardzo często mieszają ją ze skondensowanym mlekiem, dodając tym samym odrobinę słodyczy.

Kolejną charakterystyczną cechą kawy po wietnamsku jest uzupełnianie jej ubitym żółtkiem, zmieszanym ze skondensowanym mlekiem (coś jak nasz kogel-mogel). Kawa staje się wtedy rozkosznie słodkim deserem, a nie tylko rutynową, poranną koniecznością.

W Wietnamie na małej czarnej się jednak nie kończy. Dla osób żądnych kawowych doświadczeń znajdzie się tu wiele wariacji z mleczkiem kokosowym lub lodami kokosowymi, fasolą mung czy zielonym ryżem. Wietnamczycy nawet dodają do swojej kawy jadalne glony!

Jak przyrządzić kawę po Wietnamsku?

Wietnamczycy opracowali swój własny system parzenia kawy, dzięki czemu osiąga niepowtarzalny smak i aromat. Grubo zmieloną kawę umieszcza się w specjalnym, metalowym filtrze kroplowym (Ca Phe phin), przykrywa praską i umieszcza w filiżance, na której dnie znajduje się słodkie, skondensowane mleko. Następnie dodawana jest gorąca woda, która powoli – kropelka po kropelce przelewa się do filiżanki. Kiedy kawa jest już gotowa, przykrywka zostaje zdjęta i odłożona na stół, a na niej kładzie się filtr. Tak podana kawa jest bardzo wyrazista, mocna, z wyraźną nutą goryczki.

W Wietnamie uprawiana jest Robusta, która jest o wiele mocniejsza i zawiera więcej kofeiny, niż Arabica. Kawa po wietnamsku, przez specyficzny i dość długi proces palenia ziaren oraz wyjątkowy sposób parzenia, ma niezwykle gorzki i wyrazisty smak. Może on zaskoczyć nawet największych miłośników czarnej kawy. Dlatego w Wietnamie, tradycyjnie do kawy dolewa się skondensowane mleko, którego intensywna słodycz i kremowa konsystencja idealnie kontrastuje z goryczką kawy. Ciężko w Wietnamie o kawę bez cukru – nawet wybierając wariant bezmleczny, kawę dostaniemy posłodzoną. Pamiętajmy zatem, aby zaznaczyć w trakcie kupowania, że chcemy kawę niesłodzoną.

Wietnamska kawa – rodzaje

Kawę w Wietnamie można wypić na przeróżne sposoby – zarówno na gorąco, jak i na zimno, z przeróżnymi i niekiedy oryginalnymi dodatkami. Poniżej wymienimy wybrane rodzaje czarnego naparu podawanego w Wietnamie:

Ca phe nau/ca phe sua

To idealne rozwiązanie dla miłośników kaw mlecznych. Ca phe nau (jak mówią mieszkańcy północnego Wietnamu), czy ca phe sua (jak nazywają ją mieszkańcy południa kraju) to tradycyjna czarna kawa wietnamska z dodatkiem skondensowanego mleczka. Ta kawa jest bardzo mocna i bardzo słodka. Połączenie kawowej goryczy ze słodyczą mleka idealnie się ze sobą uzupełnia, tworząc obłędną mieszankę.

 Ca phe den

Ten rodzaj wietnamskiej kawy można porównać do tradycyjnego espresso. To klasyczna kawa z cukrem, którą można spożywać na gorąco, jak i na zimno. Chcąc otrzymać kawę bez cukru, należy poprosić o ca phe den khong duong.

Ca phe trung

To wspominana wyżej kawa z dodatkiem wietnamskiego kogla-mogla. Ca phe trung to połączenie kawy i przepysznego deseru w jednym. Ubicie skondensowanego mleka i żółtka tworzy słodką kremową piankę, która dodana do kawy może być podawana w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Ca phe sua da/ca phe den da

Wietnamczycy kochają również kawy mrożone, które stanowią nieocenione orzeźwienie w upalne, letnie dni. Można ją przyrządzać zarówno ze skondensowanym mlekiem, jaki i bez niego. Do kawy w filiżance podawana jest również wysoka szklanka z lodem, do której można przelać świeżo zaparzoną kawę i dopiero wypić.

Cà phê vợt

To klasyczna i najstarsza tradycyjna wietnamska kawa. Parzona jest wyłącznie w niektórych zakątkach Sajgonu, przy użyciu filtra z tkaniny (wyglądem przypominającego skarpetkę). W Sajgonie można ją wypić między innymi w Café Cheo Leo lub Cà Phê Vợt – zwróćcie na nie uwagę poszukując kawowych doznań w Wietnamie! Wyżej wymieniliśmy jedynie wybrane sposoby podawania kawy po wietnamsku. Jest ich o wiele więcej i nie jednego z pewnością zaskoczą!  Dla tych, którzy wybierają się do Wietnamu w najbliższym czasie, przygotowaliśmy niewielką ściągę, która może pomóc w rozróżnieniu poszczególnych gatunków:

  • Phin – filtr stawiany na szklance, z którego aromatyczny napar skapuje prosto do filiżanki.
  • Cà phê nâu – kawa ze skondensowanym mlekiem (nazwa stosowana głównie na północy Wietnamu)
  • Cà phê sữa – również kawa z mlekiem – nazwa popularniejsza na południu Wietnamu.
  • Cà phê sữa đá – kawa mrożona z mlekiem.
  • Cà phê bạc xỉu – kawa z dużą ilością skondensowanego mleka.
  • Cà phê đen – mała czarna z cukrem.
  • Cà phê đen không đường – czarna kawa bez cukru.
  • Cà phê trứng – kawa z jajkiem.
  • Cà phê đen đá – kawa czarna mrożona.
  • Cà phê vợt – tradycyjna wietnamska kawa z filtra „skarpetkowego”.
  • Cà phê cốt dừa – orzeźwiająca kawa z mleczkiem.
  • Sữa chua cà phê – kawa z dodatkiem kremowego jogurtu.
  • Sinh tố cà phê – koktajl owocowo-kawowy.
  • Cà phê chồn – wietnamska nazwa kawy Kopi Luwak.
  • Weasel Coffee – wietnamska odmiana Kopi Luwak.

Dla tych, którzy chcą przyrządzić kawę po wietnamsku we własnym domu – polecamy poniższe użyć mieszanki kawy Szczecińskiej, z Siedleckiej Manufaktury Kawy. Nie jest to wprawdzie 100% Robusta, lecz zawiera w sobie duże ilości tej odmiany.

Komentarze do wpisu (0)
więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl