
Kawa uchodzi za jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych przez ludzi na całym świecie. Jest nieodłącznym towarzyszem pochmurnych poranków oraz popołudniowego relaksu na kanapie. To również doskonały partner podczas spotkań towarzyskich i rodzinnych. Większość ludzi na świecie przyznaje, że nie wyobraża sobie prawidłowego funkcjonowania w natłoku codziennych obowiązków, bez możliwości wypicia chociaż jednej filiżanki kawy. Każdy ma swoje ulubione rodzaje ziaren, sposoby przyrządzania i formy jej podawania. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że istnieje na świecie najdroższa kawa, której przyrządzenie i pozyskiwanie może zaskoczyć niejednego. Słyszałeś o kopi luwak? Jeśli jeszcze nie, zapraszamy Cię do poznania tajemnicy najdroższej kawy na świecie.
Najpopularniejsze rodzaje kawy na świecie
Najbardziej zagorzali kawosze cenią sobie te gatunki kawy, których plantacje znajdują się na górzystych terenach. Dlaczego? Smak kawy jest uzależniony od tego, w jakich warunkach klimatycznych rosną drzewa kawowca. Im bardziej wymagające warunki (jak np. na szczytach pasm górskich), tym większa dokładność i staranność w zbieraniu ziaren i uprawie kawowców.
Najpopularniejszym gatunkiem kawy jest Arabika, która wywodzi się z Etiopii. Ma aż 70% udziału w światowym rynku handlu kawą. Jest również uprawiana na terenach Azji i Afryki – czyli w krajach o klimacie tropikalnym. Arabikę charakteryzuje lekko czekoladowy posmak oraz niska zawartość kofeiny.
Drugim, najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem ziaren kawowych jest Robusta. Roślina, z której pochodzą ziarna, ma o wiele mniejsze wymagania odnośnie pielęgnacji. Dlatego, siłą rzeczy, uchodzi za kawę gorszej jakości, co oczywiście nie ma nic wspólnego z prawdą. Jest tańsza, ponieważ jej uprawa jest o wiele łatwiejsza, jednak wcale nie oznacza to, że ma mniej składników odżywczych, czy gorszy smak. Różni się wysoką zawartością kofeiny, a charakteryzuje wyrazistym smakiem. Jest przeważnie wykorzystywana do produkcji kawy rozpuszczalnej. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o różnicach pomiędzy Arabiką i Robustą, przeczytaj ten artykuł, z którego dowiesz się ciekawostek związanych z uprawą i pochodzeniem najpopularniejszych odmian kawowych ziaren.
Najdroższa kawa na świecie – w czym tkwi sekret?
Przejdźmy jednak do głównego tematu artykułu, czyli do charakterystyki najdroższej kawy na świecie. Za najcenniejszą kawę na świecie uchodzi tak zwana kopi luwak, czyli gatunek kawy wywodzący się z południowo-wschodniej Azji. Najbardziej intrygującą kwestią, związaną z tym gatunkiem, jest fakt, w jaki sposób przetwarzane są ziarna.
Kopi luwak wytwarzana jest poprzez przetwarzanie ziaren produkowanych z odchodów łaskuna palmowego.Drapieżnik ten upodobał sobie owoce kakaowca jako ulubiony przysmak. Łaskun palmowy nie trawi nasion tychże owoców, a jedynie ich miąższ. Wskutek tego, z jego odchodów można pozyskać pełnowartościowe ziarna. Dzięki wędrówce ziaren przez przewód pokarmowy łaskuna, kawa przygotowana w taki sposób, z tych właśnie ziaren – traci swój gorzki smak. Niestety, sposób pozyskiwania ziaren w taki sposób wiąże się bardzo często z niehumanitarnym traktowaniem łaskunów palmowych.
Podsumowanie
Kopi luwak uznawana jest najdroższą kawą na świecie, której cena za kilogram wynosi około 1000 euro. Głównym powodem tak szalonej ceny tego produktu jest jej wytworny i niepowtarzalny smak, jak również długi proces produkcji. Rocznie można pozyskać wyłącznie około 400 kg tego produktu.
Do konsumentów Kopi luwak należą głównie bogaci obywatele Stanów Zjednoczonych oraz Japonii, chociaż można ją zakupić również w Europie – nawet w Polsce.