Zima jest czasem, kiedy wszyscy marzymy jedynie o ciepłym kubku ulubionego napoju, który ogrzeje nas po powrocie do domu. Sezon zimowy jest prawdziwym królestwem gorących czekolad, herbat, ale również aromatycznych kaw. Okazuje się, że wystarczy garść produktów, które każdy ma w domu, aby stworzyć swoje własne, niepowtarzalne kompozycje kawowe, które sprawią, że każdy wieczór będzie magiczny, a każdy kubek ciepłej kawy niezwykłe smaczny!
Jaka powinna być zimowa kawa?
Przede wszystkim pyszna! Oczywiście jej ostateczny smak i aromat w dużej mierze będzie zależał od naszych prywatnych preferencji. W tym wpisie postaramy się przytoczyć kilka prostych rad, które pomogą każdemu dostosować kawę zimową do siebie poprzez modyfikację składników. Pokażemy, że zimowa kawa nie musi oznaczać wydawania pieniędzy w kawiarniach, ale może też być wspaniałym dodatkiem dla osób, które kochają celebrować zimowe wieczory.
Pamiętaj, że wszystkie uwagi w tym wpisie są w pełni subiektywne. Ostateczny efekt zależy w głównej mierze od Ciebie! Jeżeli nie lubisz któregokolwiek ze składników – pomiń go lub zastąp swoim faworytem. Przekonaj się, że przygotowanie zimowej wersji kawy jest proste i przyjemne.
Przygotowanie kawy może być dużo łatwiejsze z ekspresem do kawy! Sprawdź naszą ofertę ekspresów automatycznych.
Jakie dodatki wybrać do zimowej kawy
Każdy miłośnik kawy wie, że jej smak zależy nie tylko od odpowiedniego przygotowania, ale również od doskonałych dodatków, które powinniśmy mieć w swojej zimowej spiżarni. Poniższe zestawienie pomoże Ci poznać najpopularniejsze składniki, które pozwolą przygotować całą gamę różnych napojów, którymi zaskoczysz zarówno rodzinę, jak i przyjaciół, ale również sprawisz sobie niesamowitą przyjemność.
Ziarna kawy
Wiemy, że brzmi jak oklepany frazes, ale naprawdę - jakość kawy oraz sposób jej przygotowania odgrywa tu kluczowe znaczenie. Oczywiście, w przypadku kaw smakowych sytuacja wygląda nieco inaczej, gdyż dodatki skutecznie maskują smak samych ziaren. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na ten element naszego napoju, gdyż dobra baza zapewni nam już połowę sukcesu.
Najlepsze rezultaty osiągniemy za pomocą świeżo mielonych ziaren. W zależności od swoich preferencji możesz wybrać pomiędzy dwoma najpopularniejszymi rodzajami kawy: arabicą oraz robustą.
Czym różnią się obie odmiany? Arabica charakteryzuje się dużo łagodniejszym smakiem, często możemy wyczuć w niej słodkie nuty. Dodatkowo dla niektórych plusem może być niższa zawartość kofeiny. Robusta z kolei ma dużo ostrzejszy smak, niektóre jej odmiany są wręcz gorzkie. Jest to zdecydowanie wersja dla ludzi, którzy cenią sobie intensywny smak kawy, jednak ze względu na to, najczęściej spotyka się ziarna robusta z dodatkiem arabici.
Warto dodać, że istnieje również możliwość zakupu pakietów mieszanych kawy ziarnistej, a więc nie musimy określać swoich preferencji od razu, a możemy spróbować różnych mieszanek i sprawdzić, co nam pasuje.
Zapoznaj się z naszym rankingiem kaw ziarnistych, aby wybrać najlepszą propozycję dla siebie!
Przyprawy
Tutaj zaczynamy temat, który jest w dużej mierze decydujący, jeżeli chodzi o smak naszej zimowej kawy. Jesień oraz zima są okresem, w którym bardzo zależy nam na rozgrzewającym efekcie wypijanych napojów, a wiadomo, że nic nie rozgrzewa lepiej niż odpowiednio dobrany zestaw przypraw. Wśród najpopularniejszych przypraw używanych zimą możemy znaleźć takie jak cynamon, imbir, anyż, goździki, kardamon czy chilli. I nie obawiaj się tego, że połowa z nich kojarzy się z potrawami wytrawnymi. Odpowiednio przełamana ostrość przypraw może sprawić, że całość osiągnie wyjątkowy smak.
Kakao
W okresie zimowym swoją świetność przeżywa również gorąca czekolada oraz kakao. Oba z nich możemy spokojnie dodać do naszej kawy zimowej wraz z innymi dodatkami. W zależności od użytej ilości osiągniemy inny efekt i intensywność smaku. Pamiętajmy, że kakao najczęściej występuje beż żadnych dodatków, natomiast czekolada jest mieszanką kakao, sproszkowanej czekolady czy cukru w różnych proporcjach, a więc ich smak będzie się od siebie różnił.
Inne dodatki
Na rynku możemy znaleźć wiele propozycji innych dodatków do kaw. Są wśród nich syropy smakowe lub likiery, które nadają napojowi niesamowitego smaku i aromatu. Bardzo popularne są również wszelkiego rodzaju pianki dodawane na powierzchnię gorącego napoju lub innego rodzaju posypki takie jak skórka pomarańczy lub pokruszone ciasteczka.
Przepis na zimową kawę
Składniki:
- Kawa zaparzona w ulubiony sposób;
- Łyżeczka cynamonu;
- Łyżeczka syropu o smaku piernikowym lub innego ulubionego;
- Mleko lub mleko roślinne;
- Bita śmietana opcjonalnie;
- Pokruszone kruche ciastka.
Sposób przygotowania:
- Kawę parzymy według własnych preferencji. Możemy zrobić to zarówno za pomocą ekspresu automatycznego, jak i każdego innego. Równie dobrze sprawdzi się napar przygotowany tradycyjnie lub za pomocą ekspresu przelewowego czy kawiarki. Ważne, aby nasza kawa nie miała fusów.
PORADA: Jeżeli korzystasz z tradycyjnych metod zaparzania kawy lub ekspresu przelewowego, dobrym pomysłem będzie dodanie do filtra z kawą od razu łyżki cynamonu. Przelewająca się woda wydobędzie z niego największą ilość aromatu, aby nasza kawa smakowała jeszcze intensywniej!
- Do zaparzonej, ciepłej kawy dodajemy cynamon. Całość delikatnie mieszamy.
- W garnuszku podgrzewamy mleko. Jeżeli dysponujemy spieniaczem, możemy śmiało go użyć, aby nadać mleku większej objętości.
PORADA: Syrop możesz dodać w dowolnym momencie przepisu. My polecamy jednak dodać go do spienianego mleka. Spieniacz sprawi, że oba składniki się połączą w delikatny sposób!
- Dodajemy mleko do kubka z kawą delikatnie.
- Wierzch dekorujemy za pomocą bitej śmietany, jeżeli mamy na to ochotę.
- Posypujemy całość pokruszonymi ciastkami i odrobiną cynamonu.
Smacznego!
Zimowa kawa – podsumowanie
Jak widzisz, określenie „kawa zimowa” jest bardzo elastyczne, a o zawartości kubka z tym napojem decydujemy tylko my. Każdy przepis możesz dowolnie modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami, co pomoże Ci znaleźć swój ulubiony smak i aromat!