„Poproszę kawę z mlekiem” – największa zmora baristów
„Poproszę kawę z mlekiem” – największa zmora baristów

Niestety bardzo często klienci odwiedzający kawiarnie, nie orientują się dokładnie jakie rodzaje kaw mlecznych są do zaoferowania oraz czym różnią się między sobą. Dlatego właśnie przychodzimy z pomocą i artykułem edukacyjnym, dzięki któremu w prosty sposób nauczysz się i będziesz potrafił rozróżniać wszystkie mleczne kawy, a tym samym znajdziesz idealny smak dla siebie.

Kawa z mlekiem nie jedno ma imię

Bardzo często można spotkać się z różnym określeniem dla białej kawy, która dla niektórych kawoszy oznacza przeważającą część mleka lekko zabarwionego czarnym espresso. Natomiast dla pozostałych biała kawa kojarzy się z zupełnie odwrotnymi proporcjami – jak najwięcej esencji kawowej i kilka kropel mleka. Chcąc rozwiązać odwieczną zagadkę i ułatwić pracę baristom, powinieneś orientować w nazwach i proporcjach kilku podstawowych kaw mlecznych. Do ich samodzielnego przyrządzenia w domu polecamy sprawdzić naszą ofertę kaw ziarnistych z  Siedleckiej Manufaktury Kawy.

Cappuccino

Ten napój słynie głównie ze swojej aksamitności, delikatności i jednocześnie intensywnego kawowego posmaku. Według włoskiej receptury powinien być przygotowany z około 100 ml mleka, które po spienieniu zwiększy swoją objętość. Oczywiście cappuccino przyrządzane jest na bazie espresso w normalnych proporcjach, a na samym wierzchu widnieje kremowa i gładka pianka o grubości około 2 cm.

Latte

Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się identyczne z napojem cappuccino, jednak w kawie latte znajdziesz zdecydowanie więcej spienionego, jak i zwykłego mleka. To kawa idealna dla osób, które wolą napoje słodsze i mniej intensywne, ponieważ w latte to bardziej mleko z espresso niż odwrotnie. Znajdziesz je najczęściej w wersji 200 ml, ale może być też nieco większa, gdzie na samej górze znajduje się już gęściejsza, kremowa pianka mleczna, która po zmieszaniu uwolnią delikatny i słodki smak.

Flat white

Oto kolejna mleczna kawa, która budzi wiele wątpliwości. Jest to nic innego jak przygotowane podwójne espresso, które zalane jest następnie gorącym i lekko spienionym mlekiem w proporcjach 1:2. Kawa ta odznacza się głównie płaską powierzchnią, czyli bez pianki, a nadal z dużą ilością mleka. Dostępna jest zazwyczaj w pojemności 150-180 ml, co pozwala na zachowanie równowagi pomiędzy intensywnym smakiem, a delikatnością. Warto jednak zaznaczyć, że to jedna z mocniejszych kaw białych.

Latte macchiato

Trudno pomylić je z każdym innym, ze względu na charakterystyczne rozdzielenie warstwowe napoju. W przeźroczystej szklance widoczne są po kolei: na samym dole czarna kawa espresso, następnie mleko, a na wierzchu jest już mleczna pianka lub niekiedy bita śmietana, w zależności od przepisu w kawiarni. Tworzone jest jednak w odwrotnej kolejności, ponieważ najpierw przygotowywane jest gorące spienione mleko, do którego wlewa się porcję espresso. Tutaj liczy się nie tylko smak, ale również efekt potrójnego podania, co jeszcze bardziej pobudza zmysły.

Espresso macchiato

Propozycja idealna dla fanów mocnego espresso, ale jednocześnie ceniących sobie delikatne wykończenie. Kawa ta nadal jest intensywna i pobudzająca, ale jej aromat jest już nieco złagodzony. Jej przygotowanie to nic innego jak dolanie do normalnego espresso odrobiny spienionego mleka na wierzch.

Mocha

To już ostatnia z najpopularniejszych kaw mlecznych, która oprócz samego espresso i mleka, zawiera w sobie nutkę czekolady. W rezultacie warstwowo układa się to w następujący sposób: czekolada na samym dole w postaci syropu lub rozpuszczonych kostek czekolady, espresso, mleko oraz opcjonalnie bita śmietana do udekorowania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl