Profil sensoryczny – określamy smak kawy

Profil sensoryczny – określamy smak kawy

Jeśli zasłużyłeś na miano prawdziwego miłośnika kawy, filiżanka tego gorącego napoju na pewno towarzyszy Ci każdego dnia. Jednak, czy nie jest to w Twoim wykonaniu działanie automatyczne? Czy potrafisz jeszcze zatrzymać się na chwilę, aby świadomie zastanowić się nad charakterem konkretnego gatunku kawy? Czy posiadasz zdolność do określenia poszczególnych nut smakowych w ulubionym naparze?

Spraw, aby ten codzienny nawyk nabrał nowego wymiaru. Możesz podnieść go nawet do rangi rytuału. Niech degustacja zorientowana na konkretny cel, pozwoli Ci odkryć smakowe bogactwo kawowego świata. Dowiedz się więcej o profilu sensorycznym kawy – zmiana dotychczasowego sposobu patrzenia na ten napój gwarantowana.

Czym jest profil sensoryczny kawy?

Czy wiesz, że fachowe scharakteryzowanie całego wachlarza sensorycznych właściwości kawy wcale nie jest prostym zadaniem? Mistrzowskie opisywanie tego napoju wymaga przeszkolenia pozwalającego w pełni wykorzystać moc swoich zmysłów. Wszystko przez to, że w palonym ziarnie kawy może znajdywać się nawet kilkaset lotnych związków aromatycznych.

Profil sensoryczny jest to zestawienie najważniejszych cech konkretnego rodzaju kawy, jak i jej mieszanek. Dla lepszego zobrazowania tej problematyki właściwości te są prezentowane w formie wykresu. Poprawne odczytanie informacji ukazanych na takiej grafice daje szansę na zdefiniowanie odczuwalnych bodźców smakowych, określenie jakości kawy i dokonanie fachowej oceny tego napoju. Profil sensoryczny należy odkrywać na następujących poziomach:

  • czystość naparu,
  • zapach zaparzonej kawy,
  • wyrazistość smaku,
  • poziom kwasowości oraz słodyczy,
  • odczucia dotyczące konsystencji i gęstości napoju,
  • kombinacja smaków i aromatów,
  • posmak (aftertaste), czyli doznania po spożyciu kawy,
  • balans, a więc spójność smaku i brak dominującego aromatu.

Profil sensoryczny kawy – co ma na niego wpływ?

Na ostateczny smak kawy oraz jej profil sensoryczny największy wpływ ma tak zwany terroir. Jest to unikalne połączenie czynników klimatycznych oraz warunków geologicznych, w których wytwarza się dany produkt spożywczy. To podstawa jakości kawy oraz niepowtarzalności typowych dla niej cech. Ogromną rolę odgrywa tu zatem: temperatura i wilgotność powietrza, nasłonecznienie, rodzaj i częstotliwość opadów oraz skład mineralny gleby. Oprócz tego istotne jest:

  • zróżnicowanie geograficzne uprawy,
  • pochodzenie ziarna oraz jego rodzaj,
  • sposób zbioru i przechowywania ziaren,
  • rodzaj dokonywanej obróbki i selekcji ziaren kawy,
  • stopień wypalenia ziaren,
  • świeżość kawy.

Smakowe bogactwo świata kawy – poznaj je

Kawa to napój, który potrafi zaskoczyć. Można się o tym przekonać, jeśli z rozmysłem podejdzie się do testowania różnych jej gatunków. Sączenie kawy i wąchanie naparu to sposób na zagłębienie się w jej wielopoziomowe właściwości. Efekt takiego podejścia może być naprawdę nieoczekiwany, a doznania smakowe spotęgowane. Dużą pomoc w określeniu odczuć związanych z danym aromatem stanowi Coffee Taster’s Flavor Wheel, czyli sensoryczne koło smaków kawy.

To uniwersalne narzędzie pozwala precyzyjnie i obiektywnie opisać dany gatunek kawy, zakwalifikować go do którejś z zaproponowanych kategorii, a następnie profesjonalnie ocenić jego smak. Dzięki niemu możliwe jest odkrycie w kawie charakterystycznego aromatu i zdefiniowanie go jako: słodki, kwaśny, owocowy, kwiatowy, orzechowo-kakaowy albo korzenny. Próbnik ten jest z powodzeniem wykorzystywany przez hodowców, palaczy i sprzedawców kawy. Również Ty, jako konsument tego produktu, powinieneś się nim zainteresować, aby czerpać jeszcze więcej satysfakcji z chwil spędzonych z kubkiem ulubionej kawy.

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl