Przepisy kawowe: Jak ustawić ekspres De’Longhi, by przygotować idealną mleczną kawę?
Przepisy kawowe: Jak ustawić ekspres De’Longhi, by przygotować idealną mleczną kawę?

Ekspresy marki De’Longhi cieszą się bardzo dużą popularnością na kawowym rynku i coraz więcej osób decyduje się na zakup sprzętu u tego producenta. Jeżeli podobnie jak oni, wybrałeś ekspres tej marki, z pewnością zastanawiasz się – jak ustawić ekspres, aby przyrządzić swoją ulubioną kawę. Świat Ekspresów śpieszy na ratunek! W naszym dzisiejszym wpisie podpowiemy Ci, jakie funkcje ustawić w ekspresie, aby cieszyć się smakiem i aromatem profesjonalnie zaparzonej kawy, w różnych wariantach.

Idealna kawa, to…

Czasami niektórzy zapominają, że aby cieszyć się idealną kawą nie wystarczy jedynie odpowiednio dobrać ekspres do własnych potrzeb. Oprócz tego, różnie istotne jest aby wybrać takie ustawienie i taki rodzaj kawy, który będzie nam smakował. Warto wypróbować różnych kawowych wariantów i mieszanek, aby wybrać tę idealną dla siebie.

Jak przygotować idealną kawę?

  • Latte Macchiato 

Latte Macchiato to nic innego jak trójwarstwowe latte, przygotowuje się je tak samo, różnią się tylko podaniem. Chociaż mleko jest tu głównym składnikiem, o idealnym efekcie zadecyduje przede wszystkim dobra kawa. Do przepisu należy wykorzystać około 25 ml espresso, które powinno być bardzo wyraziste, mocne i aromatyczne. Należy uważać, aby słodki smak tego kawowego deseru nie zdominował całego napoju. Polecamy w tym celu nasze rodzime mieszanki:

Þ    Kawa Poznańska

Þ    Kawa Warszawska

Þ    Kawa Wrocławska

Jakie mleko wybrać do latte? Najlepiej takie z dużą zawartością tłuszczu (3,2%), które uprzednio należy schłodzić w lodówce. Dzięki temu uzyskamy o wiele bardziej aksamitną piankę. Aby uzyskać efekt trzech warstw, należy do wysokiej szklanki najpierw nalać spienione mleko. Następnie, w ekspresie De’Longhi przygotować idealne espresso. Po odczekaniu pół minuty, gdy mleko już trochę odstoi, należy delikatnie po ściance nalewać do niego kawę. Strumień musi być bardzo powolny i kierowany po brzegu szklanki.

  • Cappuccino

Cappuccino jest kawą na bazie espresso, z dodatkiem spienionego mleka. Mleko powinno stanowić 2/3 napoju, powinno być gorące i wymieszane z kawą, a na wierzchu filiżanki powinna znaleźć się mleczna pianka. Aby napój był idealny, pianka i mleko powinny być w takich samych proporcjach. Do przygotowania cappuccino najlepiej wybrać kawy o odpowiednio długim procesie palenia ziaren, aby wzmocnić jego aromat. Polecamy

Þ    Kawa Gdańska

Þ    Kawa Krakowska

Polecamy wybierać tłuste i gęste mleko o minimum 3,2%, chociaż profesjonalni bariści w kawiarniach wybierają nawet takie 3,6 lub 3,8%. Takie mleko zwyczajnie lepiej się pieni. Aby spienić mleko do cappuccino należy wykorzystać dyszę spieniającą z ekspresu. Wlewamy zimne mleko (najlepiej prosto z lodówki) do metalowego dzbanka do spienienia – maksymalnie do ¾ jego wysokości. Naczynie ustawiamy pod kątem i umieszczamy w nim dyszę do spienienia mleka. Płytko zanurzamy dyszę w mleku, dzięki czemu uzyskamy więcej pianki. Podczas spieniania mleka ważna jest odpowiednia temperatura, która nie powinna przekraczać 70°C.

Bardzo dobrą piankę możesz także uzyskać za pomocą specjalnego systemu w ekspresach De’Longhi PrimaDonna, o nazwie LatteCrema. To ustawienie nie pobiera mleka do wewnątrz ekspresu, ale podgrzewa i spienia je w odpowiednim naczyniu. Idealną gładką piankę bez pęcherzyków pozwala uzyskać właśnie system LatteCrema w ekspresach De’Longhi. Dzięki niemu jest bardziej jednolita.

  • Flat White

Wielbiciele kawy sukcesywnie od kliku lat rezygnują z cappuccino i latte, zastępując ją kawą flat white, która wywodzi się z Australii i Nowej Zelandii. Jej popularność wiąże się z dążeniem do domowej atmosfery, którą gwarantuje sposób podania kawy w zwykłym kubku lub dużej filiżance.

Kawa flat white jest przygotowana na bazie podwójnego espresso z gorącym, tłustym mlekiem. Jak sama nazwa wskazuje w tej „płaskiej” kawie nie podajemy puszystej i gęstej pianki. To napój w sam raz do rozkoszowania się przyjemnym, kojącym ciepłem po ciężkim, pracowitym dniu.

  • Caffe Mocha

Caffè mocha będzie doskonałym napojem dla miłośników słodkich, mlecznych kawowych deserów. Składa się ona z kilku warstw czekolady, mleka i espresso, które na szczycie przykrywamy puszystą bitą śmietaną. Caffè mocha nie tylko przepięknie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Urzeka słodką nutą czekolady i cudownym aromatem kawy.

Aby przygotować caffe mocha, należy w pierwszej kolejności przygotować gorące, delikatne i spienione mleko. Za pomocą jednego przycisku w ekspresie De’Longhi możesz je przygotować i gwarantujemy, że będzie idealne. Na dno szklanki wlej syrop czekoladowy, następnie ostrożnie dolej wcześniej przygotowane i lekko ostudzone mleko. Na sam koniec dodaj przyrządzone w ekspresie idealne espresso. Na wierzchu dodaj pyszną bitą śmietanę i przyozdób wiórki czekoladowe.

  • Caffe Mocha na zimno

Pomysłem na słodki deser na bazie kawy może być czekoladowa kawa mrożona, czyli caffe mocha. Jest jedną z pochodnych latte, z tym, że tu zastępujemy mleczną piankę – bitą śmietaną. Aby ją przygotować, należy w ciepłym espresso rozpuścić Twoją ulubioną czekoladę: gorzką, mleczną, a nawet białą. Dla wzmocnienia smaku i aromatu można dodać przyprawy korzenne lub wanilię.

Aby przygotować caffe mocha musisz wykorzystać specjalną funkcję w ekspresie automatycznym PrimaDonna Elite Experience 650.85. Do ekspresu wsypujemy czekoladę w proszku i wybieramy stopień gęstości. Następnie dolewamy kawę, schładzamy napój w lodówce i przelewamy do wysokich szklanek. Jeżeli kawę podajesz gościom i chcesz np. dodatkowo ją przyozdobić, możesz polać wewnętrzne ścianki syropem czekoladowym. Oczywiście nie wolno zapomnieć o tak zwanej „wisience na torcie” – bitej śmietanie posypana, np. kakao, cynamonem lub solonym karmelem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl