Dla wszystkich miłośników kawy, nadejście zimy to czas, kiedy można bez wyrzutów sumienia wylegiwać się na kanapie i popijać ulubiony, czarny napój. Aby jeszcze bardziej umilić sobie ten czas i sprawić, że kawa nie tylko odpręży i zrelaksuje, ale również rozgrzeje nas w zimowe dni – przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów. Kawy przygotowane w ten sposób są wręcz idealne, na zimowe wieczory!
Kawa z korzennymi przyprawami
Składniki:
- kawa – zaparzona w ekspresie, kawiarce lub garnuszku. Polecamy kawową mieszankę robusty i arabici w odpowiednich proporcjach:
- Siedlecka Manufaktura Kawy – Kawa Warszawska,
- Kawa ziarnista Arcaffe Gorgona
- przyprawy korzenne – możesz użyć gotowej mieszanki, lub dodawać wybrane przyprawy: imbir, goździki, cynamon, kardamon, cytrynkę itp.
- dowolny słodzik – mód, cukier trzcinowy itp.
- opcjonalnie mleko – chociaż korzenną kawę polecamy w postaci czarnej, tradycyjnej.
Przygotowanie:
W przypadku gotowania kawy w garnuszku, należy zagotować tyle wody, ile kaw będziesz przygotowywać (np. 1 lub 2 filiżanki). Gdy woda zacznie się gotować, wsyp świeżo zmieloną kawę, mieszamy i dosyp wybrane przyprawy. Mieszankę pozostaw na niewielkim ogniu przez kilka minut, a następnie przelej do kubka – gotowe!
Cudownie pachnie i pięknie rozgrzewa.
Korzenna mokka
Składniki:
- espresso, lub kawa korzenna z powyższego przepisu,
- mleko lub śmietanka 30%,
- gorzka czekolada,
- dowolny słodzik
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kawy, którą wykonaj według powyższego przepisu. Jeżeli jednak nie przypadła Ci do gustu, możesz przygotować tradycyjne espresso z kawiarki, czy z ekspresu.
Czekoladę rozpuść z ciepłym mlekiem – wrzuć kilka kostek do miseczki, zalej odrobiną ciepłego mleka i mieszaj, do momentu rozpuszczenia. Konsystencja powinna przypominać polewę tortową.
Rozpuszczoną czekoladę przelej do szklanki, następnie dolej kawy a na wierzchu udekoruj pianką z mleka lub śmietanki. Taka czekoladowa kawa świetnie również smakuje z dodatkiem pieprzu cayenne.
Kawa z pomarańczą
Składniki:
- espresso lub kawa korzenna z powyższego przepisu,
- mleko, lub śmietanka 30%,
- pomarańcza,
- dowolny słodzik.
Przygotowanie:
Kawę przygotuj według powyższego przepisu na kawę korzenną, lub zaparz espresso w kawiarce czy ekspresie. W zależności od rodzaju przygotowania, należy plasterek pomarańczy dodać w trakcie gotowania, lub zaraz po przelaniu kawy do filiżanki. Dodaj mleczko lub bitą śmietanę, udekoruj pomarańczą z powbijanymi goździkami.
To nietypowe połączenie smaków, jednak warto spróbować!
Kawa z imbirowym mlekiem
Składniki:
- kawa zaparzona w garnuszku lub kawiarce,
- mleko,
- imbir,
- dowolny słodzik.
Przygotowanie:
W garnuszku ugotuj tyle mleka, ile potrzebujesz do kawy. W trakcie gotowania dodaj pokrojony świeży imbir. Zostaw mleko do przestygnięcia i w tym czasie przygotuj kawę – z przyprawami lub zwykłe espresso.
Gdy mleko przestygnie, ubij je na piankę za pomocą specjalnego spieniacza. Przelej kawę do filiżanki i udekoruj mleczną, imbirową pianką. Możesz również posypać piankę startą czekoladą lub kakao.
Pumpkin spice latte
Syrop dyniowy do kawy – składniki:
- 4 łyżki puree z dyni (pół na pół z dżemem dyniowym, ale bez tego też jest pysznie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5-6 goździków
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczki mielonego imbiru (najlepiej świeżego, startego drobniutko na tarce)
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Syrop dyniowy do kawy – przygotowanie:
Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier i powyższe przyprawy. Postaw na kuchence, mieszaj i czekaj, aż się zagotuje. Do gotujących składników dodaj puree z dyni, gotuj przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. Pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać.
Zostaw do ostygnięcia, przepuść przez sitko i przelej do buteleczki lub słoiczka. Taki syrop nadaje się nie tylko do kawy, ale również jako polewa do lodów czy naleśników.
Pumpkin Spice Latte – składniki:
- espresso,
- 2/3 kubka mleka,
- 3 łyżki syropu dyniowego
Pumpkin Spice Latte – wykonanie:
Podgrzane mleko spieniamy, przy użyciu spieniacza lub miksera. Na dno szklanki wlewamy syrop, delikatnie dodajemy mleczną piankę i na koniec, po ściance szklanki dolewamy espresso. Smacznego!