Rooibos – co to jest?

0
Rooibos – co to jest?

Herbata rooibos w dalszym ciągu zyskuje na popularności i nic w tym dziwnego, ponieważ posiada dużą ilość właściwości i może zaoferować wiele bogatych składników. Jednak duża ilość osób, nie wie dokładnie, czym jest rooibos oraz jakimi właściwościami może się pochwalić. Zdecydowanie warto poznać wszystkie zalety czerwonego napoju. Stanowi również jeden ze zdrowszych herbacianych napojów, dlatego zdecydowanie warto pić ten rodzaj naparu. Zapoznaj się z naszym artykułem, gdzie dowiesz się wszystkiego na temat herbaty rooibos.

Co to jest rooibos?

Rooibos jest rośliną, z której powstaje naturalna herbata o bogatych właściwościach. Rooibos, a więc czerwony krzew, który osiąga zazwyczaj 1,5 metra wysokości pochodzi z Afryki Południowej i uprawiany jest w górach Cedar. Charakterystyczne są jednak liście krzewu – podłużne i wąskie. W miejscu tym panują takie warunki, które umożliwiają naturalną wegetację rośliny, przez co nie trzeba jej nawozić i jest wolna od wszelkich składników chemicznych. Liście rooibos zbiera się w porze letniej, a następnie poddaje rozdrobieniu i zwilża wodą, poddaje się procesem fermentacji i są suszone na słońcu.

Otrzymana herbata z rooibosa ma lekko słodki, łagodny smak i czerwony kolor, dlatego traktuje się ją jako herbatę czerwoną. Nie zawiera garbnika, przez co nie wyczujemy w nim nuty goryczy, który jest jednocześnie charakterystyczny dla herbaty czarnej i zielonej.

Jakie właściwości ma rooibos?

Herbata rooibos jest idealnym napojem do picia przez cały dzień. Stosowany rano pobudza, wieczorem wycisza, a co ważne może być również spożywany przez dzieci, dorosłych i kobiety w ciąży, ponieważ nie zawiera kofeiny. Wypicie herbaty umożliwia lepszy sen, dlatego zaleca się picie osobom, które cierpią na bezsenność. Do jego właściwości możemy zaliczyć również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, co sprawia, że rooibos ma korzystny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie i spowalnia proces starzenia się komórek.

Rooibos jest cennym źródłem mikroelementów takich jak żelazo, miedź, cynk, magnez, wapń, fluor, czy potas oraz posiada wiele witamin, dzięki temu wykazuje działanie zdrowotne. Co więcej, posiada właściwości lecznicze, głównie to:

  • dobrze wpływa na odporność,
  • działa uspokajająco, łagodzi stany zapalne i pomaga podczas alergii,
  • pomaga w bezsenności,
  • przynosi ulgę przy dolegliwościach bólowych,
  • wspomaga gojenie ran,
  • pomaga w odchudzaniu.

Jak parzyć rooibos?

Rooibos możemy znaleźć na rynku pod wieloma postaciami, gdzie do wyboru mamy sypany rooibos, w saszetkach czy nawet w torebkach. Oczywiście na opakowaniu z każdego rodzaju herbaty producent umieszcza wszelkie wskazówki dotyczącego tego, jak prawidłowo parzyć ten rodzaj herbaty.

Jednak parzenie rooibos nie różni się niczym od parzenia tradycyjnej herbaty, ale ze względu na to, że susz jest bardzo drobny, to musimy wybrać do tego odpowiedni zaparzacz (np. papierowy filtr). Rooibos należy po prostu zalać wodą po zagotowaniu o temperaturze około 90-95 stopni Celsjusza (warto odczekać chwilę po zagotowaniu wody). Czas parzenia powinien wynosić do 5 minut, aby móc uzyskać wszystkie właściwości smakowe tego rodzaju naparu. Nie musimy jednak trzymać się sztywno czasu, ponieważ wydłużony proces parzenia zwiększy intensywność napoju. Parzony dłużej nie zmieni się w bardziej pobudzający czy uspokajający napar. Zaleca się, aby przygotować 1,5 g herbaty, dzięki temu uzyskamy odpowiedni smak i aromat.

Rooibos możemy pić bez dodatków, ale świetnie komponuje się również z miodem, gdyż sam posiada smakowo miodowe nuty. Niekiedy można popijać go również z mlekiem. Jednak jako klasyczna herbata sprawdza się w wersji mrożonej z cytryną i owocowym sokiem. 

Komentarze do wpisu (0)
więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl