Uważaj na słowa, czyli czym może Cię zaskoczyć kawa po bałkańsku?
Uważaj na słowa, czyli czym może Cię zaskoczyć kawa po bałkańsku?

Bałkany to zdecydowanie jeden z bardziej fascynujących regionów na turystycznej mapie Europy. Zaskakuje malowniczym krajobrazem, bogatą i niekiedy bardzo drastyczną historią i co ciekawe, również kulturą picia kawy. Na tym obszarze, do picia kawy podchodzi się z niezwykłą starannością. Poznaj tajemniczą metodę parzenia czarnego napoju na Bałkanach i przekonaj się, czemu w tym rejonie trzeba uważać podczas składania zamówienia.

Na co należy uważać, zamawiając kawę na Bałkanach?

Kto by pomyślał, że zwykłe poproszenie o kawę w nieodpowiedni sposób, może okazać się sporym nietaktem. Wszystko za sprawą długowiecznej historii sporów na terenie obecnych Bałkanów. Dochodziło tu niejednokrotnie do wielu roszczeń terytorialnych i konfliktów zbrojnych. Zamawiając kawę po bośniacku w Serbii, czy prosząc o serbską kawę w Chorwacji możesz nawet zostać wyproszony z kawiarni! Aby uniknąć oskarżenia o ignorancję, należy dokładnie przestrzegać nazwy kawy zamawianej w danym kraju. W Bośni prosić o bosańską kahvę, w Serbii - kafę po serbsku, a w Chorwacji kavę po chorwacku

Jaką kawę pija się w krajach bałkańskich?

Spokojnie, wszystkie wymienione wyżej nazwy kaw, są tak naprawdę jednym i tym samym rodzajem, klasycznej tureckiej kawy podgrzewanej w tygielku (w tych rejonach nazywanym dżezvą). Ważne jest, aby pamiętać poprawną nazwę i dokładnie ją zaakcentować podczas zamawiania.

Bałkańska kawa jest bardzo mocna, intensywna i aromatyczna. Podawana jest w niewielkiej filiżance, a ze względu na jej wysokie stężenie, powinniśmy przepijać ją wodą. W zestawie otrzymamy również dwie kosteczki rahat-lokum. To lokalny, słodki przysmak, który konsystencją przypomina galaretkę lub żelek. Występuje w różnych smakach i wariantach kolorystycznych. Nierzadko do zestawu, dodawany jest również papieros.

Warto wiedzieć, że w Macedonii i Serbii, kawę podaje się w mosiężnych i pozbawionych zdobień dżezvach. Zamiast rahat-lokum, do zestawu podawana jest słodka konfitura, która nazywa się sladko. Bardzo często w tych krajach, rytuał wspólnego picia kawy kończy się wróżeniem z fusów. W Bośni i Turcji dżazwy są z kolei bogato zdobione, zwężające się ku górze. W zależności od konkretnego kraju, zmienia się również rozmiar filiżanek.  

Kluczem w przygotowaniu tradycyjnej bałkańskiej kawy jest tygielek oraz sposób zaparzania w nim kawy. Można go kupić w większości sklepów i przywieźć jako cenną pamiątkę z podróży. Niestety istnieje ryzyko kupna nieoryginalnego produktu, wyprodukowanego w Chinach. Warto zapytać właściciela kwatery, w której nocujemy gdzie można kupić oryginalny tygielek, wykonany na terenie jednego z bałkańskich krajów.

Jak przygotować kawę po bałkańsku?

Jeżeli marzy Ci się wypicie tradycyjnej kawy, którą przyrządza się terenie Bałkanów, lecz nie planujesz w najbliższym czasie podróży w te rejony – spokojnie! Wystarczy, że zamówisz tygielek przez Internet i skorzystasz z naszych mieszanek kawowych oraz naszego przepisu. Aby poczuć prawdziwy smak bałkańskiej kawy, polecamy wybrać jedną z naszych kaw:

To mieszanki klasycznej Robusty i delikatnej Arabici w różnych proporcjach. Wybierz tę, która najbardziej odpowiada Twoim kawowym preferencjom. Aby przygotować czarny, bałkański napar, należy:

  • wsypać 1,5 – 2 łyżeczek świeżo zmielonych ziaren wybranej mieszanki,
  • jeżeli lubimy słodką kawę, dosypujemy łyżeczkę cukru (teraz, lub po rozlaniu do filiżanki),
  • zalewamy wodą (zostawiamy trochę miejsca, nie lejemy do pełna),
  • podgrzewamy, lecz NIE DOPUSZCZAMY DO WRZENIA!
  • po pojawieniu się pianki odstawiamy na bok i czekamy aż ostygnie,
  • gotujemy kolejny raz, a następnie tę czynność powtarzamy (moc kawy zależy od tego ile razy powtórzymy daną sekwencję),
  • odstawiamy do ostygnięcia i czekamy, aż fusy opadną,
  • przelewamy do małej filiżanki.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl