
Osobom, które nie przepadają za ujemnymi temperaturami, zwłaszcza kiedy nie idą one w parze ze śniegiem i lodowymi krajobrazami, z pewnością przypadną do gustu nasze zimowe herbatki. Są wręcz idealne, kiedy pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, zwłaszcza podczas świątecznych wyjazdów. Nic tak nie poprawia smaku i aromatu herbaty, jak sprawdzone mieszanki ziół i przypraw. Dlatego w dzisiejszym wpisie przedstawiamy przepisy, na rozgrzewające herbaty, które pomogą przetrwać nawet największe mrozy.
Herbaciana baza
Najlepszą i uniwersalną bazą rozgrzewającego napoju będzie herbata czarna. Możesz wybrać na przykład intensywną Veertea Earl Grey, czy pochodzącą z serca Kenii Veertea Black. W obu przypadkach walory smakowe i rozgrzewające, można podkreślić i podbić odpowiednio dobranymi dodatkami, a tym samym urozmaicić przeciętną i zwykłą herbatę z białym cukrem.
Bogactwo dodatków i ziół
Korzeń imbiru, świeże owoce, cynamon, goździki, anyż, syrop malinowy, rozmaryn czy też naturalny miód… lista wartościowych dodatków do herbaty nie ma końca. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i preferencje. Większość dodatków świetnie się ze sobą łączy i dopełnia, tworząc tym samym magiczne kompozycje, które nie tylko pomogą przetrwać największe mrozy, ale również wzmocnią organizm przed trudnymi warunkami atmosferycznymi.
Rozgrzewająca herbata zimowa z jabłkiem i anyżem
Składniki:
- czarna herbata
- kilka plastrów jabłka
- laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1-2 kuleczki czerwonego pieprzu
- 1-2 łyżki naturalnego miodu
Przygotowanie:
Zaparz 250-300 ml czarnej herbaty razem z kawałkami jabłka, laską cynamony, anyżem i ziarenkami pieprzu.
Możesz dosłodzić herbatę miodem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Herbata zimowa z sokiem malinowym i rozmarynem
Składniki:
- czarna herbata
- 2-3 łyżki syropu malinowego
- plaster grejpfruta (grejpfruta należy wcześniej sparzyć)
- gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Zaparz 250-300 ml czarnej herbaty.
Dodaj syrop malinowy, gałązkę rozmarynu oraz plaster grejpfruta. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Ziołowa herbata rozgrzewająca z pomarańczą i przyprawami korzennymi
Składniki:
- czarna herbata
- 1-2 plastry pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć)
- laska cynamonu
- 4-5 goździków
- kawałek imbiru
- 1-2 łyżki naturalnego miodu
Przygotowanie:
Zaparz 250-300 ml czarnej herbaty razem z cynamonem oraz imbirem.
Dodaj plastry pomarańczy z goździkami oraz miód. Podawaj od razu po przygotowaniu.