Kawa kawie nierówna!
Jakie znaczenie ma wybór rodzaju, sposobu parzenia, czy konkretnych ziaren kawy? Otóż ogromny! Wydawać by się mogło, że „kawa to kawa”, jednak jej jakość znacząco wpływa zarówno na zapach i smak, jak i na dodatkowe właściwości pobudzające oraz prozdrowotne. Jeśli chodzi o sposób przyrządzania kawy, to zasadniczo wyróżnia się kawę rozpuszczalną, tak zwaną ”sypaną”.
Kawa rozpuszczalna, choć wyróżnia się łatwym, szybkim i bezproblemowym sposobem przygotowywania (wystarczy tutaj jedynie czajnik z gorącą wodą, żadne inne mniej lub bardziej profesjonalne sprzęty nie będą potrzebne), to jednocześnie cechuje się najniższym poziomem jakości i smaku. Dlaczego? Aby uzyskać drobno zmieloną kawę rozpuszczalną, często także z dodatkiem mleka, czy innych substancji smakowych, zostaje ona poddawana różnym skomplikowanym procesom technologicznym oraz przetwarzaniu.
Ponieważ nie wiemy, co dokładnie znajduje się w opakowaniu (a skład często bywa niepokojąco długi), producenci mogą w pewnym stopniu manipulować jego zawartością, wybierając na przykład znacznie gorsze i tańsze gatunki oraz ziarna kawy. Często kawa rozpuszczalna zawiera także znacznie mniej kofeiny (co dla jednych osób może być minusem, dla innych natomiast plusem).
Sypana czy z ekspresu?
Kawa sypana, często nazywana również parzoną, to po prostu świeże, zmielone ziarna zalane wrzącą wodą. Tego typu kawa choć jest zdrowsza niż rozpuszczalna, może negatywnie wpływać na nasz organizm. Przede wszystkim działać drażniąco na żołądek oraz wątrobę, zatem picie kilku tego rodzaju napojów kilka razy dziennie to z pewnością nie najlepszy wybór. Nie poleca się także sięgania po kawę parzoną na czczo.
Kawa z ekspresu (automatycznego lub przelewowego) wyróżnia się zdecydowanie najlepszą jakością, smakiem oraz aromatem. To właśnie taka kawa będzie pachniała o poranku w całej kuchni, kusząc swoim zapachem i wykazując silne działanie rozbudzające. Świeżo mielone ziarna kawy, zwłaszcza jeśli postawimy na takie naprawdę świetnego gatunku, będą posiadały także najwięcej zdrowotnych właściwości – przeciwutleniaczy, cennych witamin i minerałów. Jednocześnie sposób przygotowywania kawy w ekspresie sprawia, że dzięki specjalnym filtrom zostają z niej usunięte ewentualne zanieczyszczenia, czy związki szkodliwe.
Jakość się opłaca!
Czy warto stawiać na kawę jakości premium? Zdecydowanie tak! Zwłaszcza, że inwestując w profesjonalny sprzęt, czyli nowoczesny ekspres, możemy mieć pewność, że zakupiony worek kawowych ziaren starczy nam naprawdę na długo, ponieważ tego typu urządzenie dawkuje i pobiera ziarna w sposób racjonalny. Lepiej również wypić jedną aromatyczną, esencjonalną kawę, która naprawdę pobudzi i dostarczy niesamowitych smakowych wrażeń, niż dwie o znacznie gorszej jakości.
A co z napojami kawowymi, zarówno w wersji gorącej, jak i na zimno, tak chętnie oferowanymi przez różnego rodzaju punkty szybkiej obsługi i domy towarowe? Lepiej uważać na tego typu specyfiki. Często samej kawy nie znajdziemy tam zbyt wiele (albo nawet wcale!) za to ogromne ilości cukru, barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów i innych niepotrzebnych „dodatków”. Taka „kawa” ani nas nie pobudzi, ani nie przyniesie żadnego pożytku dla naszego zdrowia.
źródło zdjęć: freepik.com