Kto idzie na kawę?
Dawno zostało już udowodnione, że aby pracować efektywnie i nie tracić motywacji do dalszego wykonywania swoich zadań, każdy z nas potrzebuje od czasu do czasu chwilowej przerwy. Choć na pierwszy rzut oka tych kilka minut oderwania się od swoich zajęć może wydawać się zwykła stratą czasu, w rzeczywistości to właśnie takie momenty oddechu pozwalają z większą siłą i energią wrócić do dalszej pracy.
Dobry ekspres do kawy w biurowej kuchni to gwarancja zapewnienia pracownikom pysznych napojów wysokiej jakości, niezbędnej dawki pobudzenia i doładowania wewnętrznych akumulatorów. Ekspres do kawy to także okazja do większej integracji pomiędzy pracownikami, chwili rozmowy i lepszego poznawania się, co z pewnością zaowocuje zacieśnianiem więzi i lepszą współpracą.
Jaki ekspres będzie najlepszy do biura?
Stojąc przed wyborem idealnego ekspresu dla siebie i swoich pracowników, warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Przede wszystkim ogromne znaczenie ma ilość osób pracujących w danej firmie, co powinno mieć odpowiednie przełożenie na wielkość tego typu urządzenia. Jeśli bowiem zdecydujemy się na zbyt mały model, uciążliwa może stać się konieczność ciągłego wymieniania wody, czy dosypywania ziaren kawy. Oczywiście można postawić na najprostszy ekspres, za pomocą którego można przygotować pyszną czarną kawę z mlekiem, albo bez.
Jeśli jednak możemy sobie na to pozwolić, o wiele lepszą opcją, z której z całą pewnością ucieszą się jego późniejsi użytkownicy, będzie zakup ekspresu oferującego różne rodzaje, wielkości i wariacje kaw – typu espresso, cappuccino, latte macchiato, czy americano, a także innych ciepłych napojów, jak aromatyczna gorąca czekolada, idealnych do rozgrzania się w chłodniejsze dni.
Funkcjonalny, a jednocześnie prosty w obsłudze
Warto także pamiętać, że w danej firmie, czy w danym zespole pracują na ogół osoby prezentujące różne pokolenia – zarówno osoby młode, zapewne świetnie obyte z różnego rodzaju nowinkami technologicznymi, jak i starsze, niekoniecznie mające doświadczenie z tego typu sprzętem. Ekspres biurowy powinien być w związku z tym intuicyjny i przyjazny dla użytkownika. Ma stwarzać wiele różnych możliwości i kombinacji zaparzenia dla siebie ulubionej i przepysznej kawy, ale jednocześnie nie sprawiać trudności w obsługiwaniu go, czy późniejszym czyszczeniu. Jeśli biurowa kuchnia nie jest zbyt pokaźnych rozmiarów, ekspres nie może być także zbyt duży, aby nie zabierał potrzebnej przestrzeni.
Czego jeszcze nie może zabraknąć w kąciku kawowym?
Oczywiście świetny jakościowo ekspres to podstawa. Oprócz tego warto jednak również uzupełnić firmową kuchnię o niezbędne dodatki i akcesoria do niego – mleko, cukier, kubki albo filiżanki, łyżeczki. A może od czasu do czasu udałoby się także przynieść coś słodkiego do tak zwanej „kawki”? To świetny pomysł na firmowe, zbliżające ludzi rytuały – może raz w miesiącu każdy z pracowników upiecze, albo kupi ciasto, muffinki, ciasteczka? Warto także wspólnie, choćby w taki symboliczny sposób, celebrować swoje urodziny. Niech firmowa kuchnia, wyposażona w nowy ekspres do kawy, stanie się miejscem spotkań i wspólnych ciekawych rozmów (nie tylko o pracy).
źródło zdjęć: freepik.com