Co sprawia, że warto sięgnąć latem po mrożoną kawę?
Kawa mrożona to świetna alternatywa dla tej tradycyjnej. Najchętniej sięgamy po nią w miesiącach wiosenno-letnich, szukając wszelkich sposobów na choćby chwilową ochłodę. Mrożona kawa świetnie orzeźwia, chłodzi, a jednocześnie zachowuje pierwotne właściwości kawy w wersji na gorąco – dodaje energii, pomaga w walce ze zmęczeniem i sennością, pobudza koncentrację, poprawia nastrój. Idealnie sprawdzi się na chwilę błogiego relaksu na ogrodowym leżaku, czy też ploteczki z przyjaciółką na tarasie. Taką kawę można bowiem z powodzeniem zarówno przygotować w domu, jak i rzecz jasna zamówić w kawiarni albo restauracji.
Czym tak właściwie jest mrożona kawa?
Kawa mrożona, czyli Frappe w swojej klasycznej, podstawowej wersji powstaje z połączenia kawy, lodu oraz mleka. Obecnie mamy ogromny wybór najróżniejszych kaw na zimno, które z pewnością zasmakują każdemu, kto bez kawy nie wyobraża sobie swojego codziennego życia – bez względu na porę roku i pogodę za oknem. Warto wiedzieć, że kawa mrożona również wpływa pozytywnie na nasz organizm i posiada wiele cennych składników – takich, jak na przykład antyoksydanty oraz związki polifenolowe. Ponadto przyspiesza metabolizm i opóźnia procesy starzenia. Ważne jednak, aby przygotowywać ją w odpowiedni sposób (najlepiej korzystając z ekspresu do kawy) oraz wybierając dobre gatunki kawowych ziaren. Cenną informację, zwłaszcza dla osób o wrażliwym żołądku, może stanowić fakt, że kawa serwowana na zimno jest nieco łagodniejsza dla naszego układu pokarmowego.
Kawa, czy deser – wariacje na temat mrożonej kawy, które można zrobić w domu
Kawę z lodem można przygotować na wiele różnych sposobów. Często przybiera ona formę wręcz słodkiej przekąski, pysznego i słodkiego deseru, choć oczywiście z powodzeniem można przyrządzić ją także w wersji zdrowszej i mniej kalorycznej – na przykład przygotowując klasyczne espresso lub lungo i dorzucając do niej kostki lodu. Czy kawa mrożona musi być z dodatkiem mleka? Niekoniecznie. Nawet jeśli ktoś gustuje wyłącznie w kawie czarnej, nie musi przez to rezygnować z jej wersji na zimno.
Oto kilka prostych pomysłów na mrożoną kawę, którą można w kilka chwil wykonać w domu:
- klasyczna czarna kawa na zimno z kostkami lodu
- kawa mrożona biała z dodatkiem lodu, cukru oraz mleka
- kawa na zimno z dodatkiem lodów lub/i bitej śmietany – smaki, które komponują się najlepiej z aromatem i głębokim smakiem kawy to zdecydowanie śmietanka, wanilia oraz słony karmel.
- Frappe, w którym zamiast klasycznego mleka stosuje się mleko skondensowane
- kawa na zimno smakowa – nieco inny, wyjątkowy i oryginalny smak można uzyskać stosując nawet proste dodatki i przyprawy: cynamon, kakao, cukier waniliowy lub laskę wanilii, masło orzechowe. Oczywiście można dodać także kilka kropli gotowych syropów kawowych.
A może bezkofeinowa?
Kawa mrożona może oczywiście występować także w wersji wegańskiej, jeśli mleko krowie zastąpi się tym roślinnym. Szczególnie polecamy spróbować wersji z mlekiem kokosowym, albo migdałowym. A czy może występować również pod postacią kawy bezkofeinowej? Oczywiście, że tak! Wystarczy tradycją kawę zastąpić kawą zbożową. To świetna opcja, dla osób, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą pić tradycyjnej, kofeinowej kawy, a jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności, jaką daje picie pysznej, mrożonej kawy z pianką w wakacyjne dni!
źródło zdjęć: freepik.com