Jesienną kawę proszę!
Wiele kawiarni i restauracji wprowadza na jesień do swojej karty jesienne kawy, herbaty i inne ciepłe napoje, typu gorąca czekolada, a także rozgrzewające napoje alkoholowe, jak grzane piwo i wino. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby taką jesienną kawę przygotować dla siebie również w warunkach domowych. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników i dodatków.
Po co warto udać się do sklepu? Pierwsza kwestia to oczywiście klimatyczny jesienny kubek – to nie mit, że kawa w nowym, pięknym i ulubionym kubku smakuje o wiele lepiej! Jesienne motywy spadających liści, grzybów, jarzębiny, czy leśnych zwierzątek jak na przykład lisków, albo jeży, pomogą wczuć się w typowo jesienną aurę panującą za oknem.
Jeśli chodzi o składniki spożywcze, dzięki którym kawa nabierze iście „jesiennego aromatu”, najlepszym wyborem będą: aromatyczny cynamon i kardamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa – przyprawy te nie dość, że mają właściwości rozgrzewające oraz wiele korzyści prozdrowotnych, świetnie podbiją smak kawy, nadając jej wyjątkowej głębi i cudownego zapachu.
Pora na pyszne Pumpkin Spice Latte!
Jaka konkretnie kawa najbardziej kojarzy nam się z jesienią? Oczywiście Pumpkin Spice Latte! I nie ma się co temu dziwić! Taka kawa jest niezwykle aromatyczna, bogata, o wyjątkowym, charakterystycznym smaku, którego nie sposób byłoby pomylić z żadnym innym. To kawa raczej delikatna, subtelna, z rodzaju kaw białych, których głównym zadaniem nie jest mocne pobudzenie organizmu (jak w przypadku espresso, czy lungo), ale powolne picie pysznego napoju i rozkoszowanie się jego wyjątkowymi walorami smakowymi i właściwościami.
Jak przygotować domowe Pumpkin Spice Latte? Bez obaw! Na szczęście to nic skomplikowanego i przy odrobinie chęci każdy może bez problemu wykonać ją już w kilka chwil. To świetny sposób na to, aby rozpieścić się po ciężkim dniu i podarować sobie odrobinę przyjemności, albo też zaskoczyć zaproszonych gości wyszukanym, przepysznym specjałem!
Jak przygotować dyniową kawę w domu?
Aby przygotować Pumpkin Spice Latte w domu potrzeba zaledwie kilku składników – przyprawę dyniową oraz puree z dyni (można przyrządzić taką samodzielnie, mieszając ze sobą ulubione korzenne przyprawy lub skorzystać z gotowej mieszanki dostępnej w wielu sklepach) mleka (krowiego albo roślinnego), brązowego cukru lub innego słodziku, syropu klonowego, cynamonu.
Pierwszy krok to zaparzenie kawy – można to oczywiście zrobić za pomocą swojego sprawdzonego ekspresu do kawy! Świetnie sprawdzi się tutaj na przykład espresso. Kolejny ważny krok to przygotowanie i spienienie mleka, w czym dobry ekspres do kawy również nas wyręczy. Kawę dyniową układamy warstwowo, najlepiej w wysokiej przezroczystej szklance, dla lepszego efektu, albo też w jesiennym pięknym kubku. Na dno wlewamy odrobinę dyniowego puree wymieszanego z przyprawami oraz z syropem klonowym i cukrem. Kolejny krok to dodanie spienionego mleka, które utworzy środkową warstwę napoju.
I wreszcie na sam koniec delikatnie, najlepiej po ściance naczynia należy wlać przygotowaną wcześniej kawę. Wierzch napoju można dodatkowo udekorować bitą śmietaną albo piankami marshmallow. Smacznego!
źródło zdjęć: freepik.com