Kawa – z czym smakuje najlepiej, a z czym niekoniecznie należy ją łączyć?
Kawa – z czym smakuje najlepiej, a z czym niekoniecznie należy ją łączyć?

Małe „co nieco” do kawy

Najczęściej podczas popijania swojej ulubionej kawy, zwłaszcza gdy mamy chwilę wolnego czasu i możemy pozwolić sobie na krótką przerwę dla siebie, sięgamy po słodkie przekąski – domowe ciasta, drożdżówki, kupne ciasteczka. Różnego rodzaju wypieki rzeczywiście świetnie równoważą smak kawy, zwłaszcza czarnej, bez cukru i innych dodatków. Trzeba być tutaj jednak nieco ostrożnym – codzienny „pączek do kawy”, zwłaszcza jeśli pijamy więcej niż jedną dziennie, z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu ani sylwetce.

Warto wiedzieć, że najlepsze w połączeniu z kawą są desery bez słodkich mas, czy galaretek. O wiele lepiej pasują ciasta kruche, korzenne herbatniki, kawałek dobrej jakości czekolady, odrobina konfitur. Niektórzy lubują się także w maczaniu ciastek w kawie lub nawet w dodaniu do niej odrobiny lodów czy bitej śmietany.

Kawa na czczo – czy jest zdrowa?

Często pojawia się także pytanie, czy to zdrowo wypijać kawę na czczo, jeszcze przed śniadaniem, tuż po przebudzeniu? Na ten temat można znaleźć wiele sprzecznych, nie do końca potwierdzonych i pewnych informacji. Często mówi się, że taki sposób picia kawy wpływa negatywnie na żołądek, podrażniając jego błonę śluzową. W rzeczywistości jednak przeprowadzone dotychczas badania nie potwierdzają tego faktu. Mówi się także, że kawa odwadnia oraz wypłukuje z organizmu witaminy i minerały – dzieje się tak tylko w niewielkim stopniu, przy czym jednocześnie kawa dostarcza także wielu drogocennych składników.

Przede wszystkim warto podkreślić, że kawa pod żadnym pozorem nie powinna zastępować nam zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Czy lepiej jednak pić ją w jego trakcie, przed, czy może po nim? Najlepiej obserwować swój organizm, zwracać uwagę na ewentualne dolegliwości, przetestować różne opcje i podejść do tematu „z głową”.

Czarna, czy z mlekiem i cukrem?

Lepiej pić kawę czarną, a może z dodatkiem mleka, cukru, albo w połączeniu obu tych składników? Oczywiście nie mówimy tutaj o walorach smakowych i indywidualnych preferencjach, ale o właściwościach zdrowotnych. Kawa z mlekiem będzie o wiele bardziej kaloryczna, a dodatkowo takie połączenie może utrudniać procesy trawienne. Otrzymany napój jest także bardziej rozcieńczony, a co za tym idzie nieco mniej pobudzający.

Niektóre osoby skarżą się na złe samopoczucie po takiej kawie, nie biorąc pod uwagę faktu, że mogą być na przykład uczulone na laktozę i nie wiedzieć o tym. Watro w takim przypadku przetestować mleko bez laktozy lub mleka roślinne. Co do cukru, to oczywiście stosowanie go w nadmiarze nie jest najlepszym pomysłem, dlatego warto chociażby znaleźć jego nieco zdrowsze zamienniki.

Jakich produktów nie powinno się łączyć z filiżanką kawy?

Istnieje także pewna grupa produktów żywnościowych, których pod żadnym pozorem nie powinno się spożywać w połączeniu z kawą. Należą do nich: alkohol (taka mieszanka może być bardzo niebezpieczna, negatywnie wpływać na zachowanie oraz samopoczucie), leki (zwłaszcza przeciwbólowe oraz aspiryna – łączenie leków z kofeiną może potęgować ich działanie, a także wywoływać skutki uboczne), nabiał (kawa zawiera szczawiany, które utrudniają przyswajanie wapnia), rośliny strączkowe i czerwone mięso (kawa wpływa niekorzystnie na wchłanianie zawartych w tych produktach minerałów - żelaza oraz cynku).

 

źródło zdjęć: freepik.com

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl