Latte art – tworzymy wzór serca na kawie!
Latte art – tworzymy wzór serca na kawie!

Latte art, czyli sztuka tworzenia fantazyjnych wzorów na powierzchni filiżanki kawy za pomocą spienionego mleka, to wspaniały sposób na to, aby przemycić do serwowanego napoju – czy to dla siebie, czy to dla bliskiej osoby, odrobinę pozytywnych uczuć. Zdecydowanie coś w tym jest, że walory wizualne również odgrywają ogromną rolę w przypadku jedzenie i picia, pobudzają nasz apetyt i zwiększają poziom zadowolenia oraz satysfakcji z danego posiłku. Jednak czy latte art zarezerwowane jest wyłącznie dla profesjonalnych baristów, serwujących kawę w prestiżowych cukierniach i kawiarniach? A może każdy z nas przy odrobinie chęci będzie w stanie wykonać serduszko na kawie? Sprawdźmy!

Co będzie nam potrzebne do stworzenia wzoru serca z latte art?

Latte art serce to stosunkowo prosty wzór, idealny do nauki właśnie dla osób początkujących. Co przyda nam się do jego wykonania? Przede wszystkim odrobina dobrych chęci i cierpliwości w nabieraniu wprawy, a w praktyce oczywiście spieniacz do mleka, dzbanuszek z ostro zakończonym dzióbkiem, który ułatwi precyzyjne przelewanie mleka, a ponadto termometr kuchenny oraz wykałaczki, za pomocą którym można poprawić i udoskonalić swój już stworzony, kawowy rysunek. Takie zdobienia idealnie pasują do kaw białych, typowo mlecznych, jak latte macchiato, cappuccino, flat white, czy cafe au lait.

Jak nauczyć się tworzyć wzór serce na kawie w domu?

Oczywiście to niezmiernie miłe od czasu do czasu wybrać się do kawiarni i kupić dla siebie kawę z misternym, starannie wykonanym wzorem na powierzchni. Jeśli jednak nauczymy się choćby jednego, podstawowego wzoru, takiego jak właśnie na przykład serce, możemy sprawić ogromną niespodziankę bliskiej osobie! Domowa kawa z serduszkiem to idealny sposób by wywołać uśmiech na twarzy, na przykład z okazji zbliżającego się wielkimi krokami marcowego święta, czyli Dnia Kobiet.

Zacznijmy od tego, jak się przygotować. Przede wszystkim należy zaparzyć (na przykład w ekspresie) ulubioną kawę. Kolejny, niezmiernie ważny krok, to zadbanie o podgrzanie mleka do odpowiedniej temperatury, w granicach 60-65 stopni. Najczęściej poleca się mleko o zawartości 3,2% tłuszczu, które powinno być wcześniej dobrze schłodzone i przechowywane w lodówce. I wreszcie, cały sekret tkwi w odpowiednim, perfekcyjnym spienieniu naszego mleka – w tym celu możemy użyć dyszy naszego ekspresu, na przykład ciśnieniowego, spieniacza elektrycznego albo ręcznego.

Malujemy serce!

Wzór serca najlepiej zacząć od zaparzenia czarnej kawy espresso i wylewania na samym środku odpowiedniej porcji mleka z odległości około 6-7 cm. Dzięki zachowaniu prawidłowej wysokości, będziemy w stanie uzyskać widoczny kontrast oraz unikniemy niechcianych, mlecznych plam. Dzbanuszek z mlekiem starajmy się trzymać prostopadle do ucha naszego kubka, bądź też filiżanki, tworząc tym samym kąt prosty. To ważne, aby zachować stabilność i pewność naszej ręki, wylewać mleko precyzyjnie, ale i odważnie, w zdecydowany sposób. Musimy kontrolować, czy dzbanek trzymany jest prosto – jeśli się przekrzywi, otrzymany kształt może w efekcie stać się nierówny oraz może nam się nie udać stworzyć go idealnie na środku powierzchni napoju.

Gdy filiżanka zapełni się już do połowy, przybliżamy dzióbek blisko do jej powierzchni i dalej nalewamy nasze mleko, tworzyć idealnie biały, pełny i okrągły kształt. Na samym końcu unosimy znowu dzbanuszek do góry i nie przerywając nalewania, przecinamy powstałe wcześniej koło na połowę za pomocą cienkiego strumienia. Korzystając z  wykałaczki, wyostrzamy krawędzie naszego serca, nadając mu finalny kształt i gotowe!

 

źródło zdjęć: freepik.com

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl