Zdrowotne właściwości kawy – co warto wiedzieć?

Zdrowotne właściwości kawy – co warto wiedzieć?

Picie kawy to dla wielu z nas codzienny rytuał. Niektórzy do parzenia kawy podchodzą niemalże jak do rytuału, inni traktują ją po prostu jako substancję, której wypicie dodaje energii do działania i nie przywiązują do tego zbyt dużej wagi. Niezależnie do tego, do której grupy się zaliczamy to warto, abyśmy znali zdrowotne właściwości kawy.

Najważniejsze zalety kawy

Badania nad właściwościami kawy wciąż trwają. Kawa pita z umiarem może przynieść wiele korzyści i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Ilość kawy, jaką możemy wypić bez skutków ubocznych jest uzależniona do naszej wagi, metabolizmu i uwarunkowań genetycznych, jednak przyjmuje się, że bezpieczna dawka kofeiny to około 400 mg na dobę. O zdrowotnych właściwościach kawy decyduje przede wszystkim kofeina, która spełnia funkcje pobudzające i przeciwbólowe. Omawiając zalety kawy nie można oczywiście pominąć jej walorów smakowych. Wiele osób wskazuje, że kawa nie działa na nich pobudzająco, a piją ją z przyzwyczajenia i właśnie dla smaku. Niezależnie od tego, czy preferujemy kawę mocną i aromatyczną, czy też bardziej delikatną i wyważoną to filiżanka pysznej kawy o poranku, czy na spotkaniu z przyjaciółmi z pewnością poprawi nasz humor i nastroi nas pozytywnie.

Filiżanka dobrej kawy dobrze wpływa na koncentrację, pobudza nas do działania i pozwala lepiej skoncentrować się na wykonywanych czynnościach. Jednak jest też kilka specyficznych walorów zdrowotnych kawy, które nie są aż tak oczywiste, a warto o nich wiedzieć. Świadome wykorzystywanie potencjału kofeiny może przynieść wiele dobrego i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Do najważniejszych zalet picia kawy zaliczyć możemy:

Ma pozytywny wpływ na układ trawienny i przyspieszenie metabolizmu – dzięki tym walorom, kofeina jest polecana w różnego rodzaju dietach i zawsze wtedy, gdy chcemy polepszyć funkcjonowanie naszego metabolizmu.

Poprawia funkcjonowanie układu krążenia – kawa spożywana w odpowiednich ilościach poprawia krążenie i wpływa pozytywnie na przepływ krwi w naszym organizmie. Regularnie spożywana może ograniczać ryzyko występowania zakrzepicy i innych chorób związanych z układem krążenia.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona – badania naukowe wykazały, że kawa pita w odpowiednich ilościach znacznie zmniejsza ryzyko występowania choroby Parkinsona zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelit i wątroby – dzięki temu, że kawa ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego układu metabolicznego, zmniejsza ryzyko występowania raka jelit i raka wątroby, a niektóre badania wykazują również, że znacznie obniża prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu II.

Poza powyższymi właściwościami zdrowotnymi, kawa zwiększa też produkcję serotoniny w naszym organizmie, dzięki czemu poprawia nasz nastrój i samopoczucie.

Warto jednak pamiętać, że z ilością kawy nie powinniśmy przesadzać. Spożywana w nadmiarze może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, a także wzmagać kołatanie serca i zwiększać ryzyko zawału. Kawę powinniśmy też spożywać kilkadziesiąt minut po posiłku, aby wszystkie właściwości odżywcze pochodzące z pokarmu miały szansę się dobrze wchłonąć. Pamiętajmy również, że nie powinniśmy popijać kawą leków, ponieważ ograniczymy ich prawidłowe działanie, a także zwiększymy ryzyko występowania zaburzeń układu trawiennego. Z kawą, tak jak z innymi substancjami, które dostarczamy do naszego organizmu, liczy się przede wszystkim umiar i słuchanie naszego wewnętrznego głosu.

 

 

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl