Jaki rodzaj kawy wybrać? charakterystyka ziaren

Jaki rodzaj kawy wybrać? charakterystyka ziaren

Skąd pochodzi kawa?

Na samym wstępie zwrócimy uwagę na samo pochodzenie ziaren kawy. Pozyskiwane są one z drzew kakaowca, które osiągają nawet do 15 metrów wysokości. Kakaowiec jest wiecznie zielonym, tropikalnym krzewem z rodzaju Coffea. Występuje on w ponad 100 gatunkach, lecz tylko niektóre z nich wydają owoce możliwe do spożycia. Ich uprawa trwa już od około VI wieku, a od tego czasu krzew rozprzestrzenił się po wszystkich kontynentach. Co ciekawe, miejscem pochodzenia mianuje się Etiopię, gdzie dziś krzewy kakaowca rozrastają się po najdzikszych terenach. Rośliny przypominają drzewa czereśni czy wiśni, lecz różnią się dużo większymi liśćmi oraz wydawaniem znacznie obfitych zbiorów owoców. Owoce przypominają małe kuleczki, których miąższ jest dość kwaśny, przez co nie nadaje się do spożycia. Najważniejszą częścią jest... pestka! Pestki tychże owoców, czyli ziarna kawy, które wydobywane są przez zastosowanie różnych metod, lecz dziś nie o tym.

Najpopularniejsze rodzaje ziaren kawy

Ciekawostką jest fakt, że na świecie istnieje ponad 500 rodzajów kawowców! Natomiast w głównej mierze uprawiane są trzy z nich. Krzew z gatunku Coffea Arabica wytwarza jedne z najbardziej powszechnym ziaren kawy Arabika. Coffea Canephora, czyli drzewo z ziarnami kawy Robusta. Coffea Liberica jest rzadziej spotykanym rodzajem kawy, a jej ziarna nazywane po prostu Liberica.

Arabika – ziarna kawy

Coffea Arabica uprawiana jest w południowej Arabii, stąd jej nazwa. Ziarna są podłużne i płaskie, a nawet nieco wklęsłe. Arabika jest jednym z najpopularniejszych gatunków kawy i wyróżnia się niższą zawartością kofeiny (1,5%). Jeżeli chodzi o smak, charakteryzuje się łagodnym posmakiem, często karmelowym, orzechowym czy czekoladowym. W zależności od rodzaju Arabiki można wyczuć również nutę leśnych owoców, cytrusów czy miodu. Idealna dla osób, które preferują harmonijny smak połączony z lekką kwasowością kawowych napoi.

Robusta – ziarna kawy

Coffea Canephora, czyli drugi pod względem popularności rodzaj kawy. Zdecydowanie różni się od ziaren Arabiki ze względu na inne położenie plantacji. Robusta jest kawą gorzką i ma znacznie prostsze połączenie kompozycji smakowych. Idealna dla osób, które cenią sobie wyraźne smaki i przede wszystkim zależy im na większej mocy napojów kawowych z uwagi na wyraźnie większą zawartość kofeiny, która wynosi około 2,7%.

Liberica – ziarna kawy

Nazwa Liberica wzięła się z kraju pochodzenia ziaren kawy, czyli z Liberii. Jej światowa produkcja wynosi około 1% ze względu na wymagającą obróbkę. Głównie uważa się ją za połączenie smaków Arabiki oraz Robusty i charakteryzuje się gorzkim posmakiem.

Jaki rodzaj kawy wybrać? – podsumowanie

Powyższa charakterystyka poszczególnych rodzajów kawy z pewnością pomoże Ci dobrać idealne ziarna dopasowane do twoich preferencji smakowych. Najpopularniejsze rodzaje kawy różnią się od siebie nie tylko smakiem, lecz również zawartością kofeiny, co pozwala znaleźć idealny rodzaj w zależności od tego, jakiego pobudzenia potrzebujemy.

więcej więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl