Hojicha Nomads 50g
Opis
Czym jest hojicha?
Hojicha to prażona, zielona herbata pochodząca z Japonii. Nazwa wywodzi się od słowa hoji-cha ほうじ茶, co oznacza paloną herbatę. Jest określana również jako palona, prażona lub wędzona.
Hojicha jest pozyskiwana głównie z gatunków bancha lub sencha i składa się przede wszystkim z łodyżek krzewu herbacianego. Pochodzi ze zbiorów jesiennych i jest produkowana przez proces prażenia. Ten specyficzny proces produkcji nadaje jej wyjątkowy smak, aromat oraz korzystne właściwości zdrowotne.
Do produkcji tej herbaty wykorzystuje się łodyżki zielonej herbaty, które są suszone i prażone po zebraniu. Tradycyjnie praży się je w ceramicznych naczyniach nad ogniem, a następnie mielone są na pyłek, aby łatwo można było przygotować z nich napar.
Prażona herbata hojicha
Hojicha pochodzi z jesiennych zbiorów herbaty i jest produkowana przez proces prażenia.
Aromat i walory smakowe herbaty hojicha
Hojicha ma intensywny, niepowtarzalny smak orzechowo-karmelowy i wędzony, dymny aromat. Charakteryzuje się głęboką, karmazynową barwą naparu.
Japońska herbata hojicha - właściwości
Hojicha jest źródłem antyoksydantów i katechin, a także witaminy C, beta-karotenu, wapnia, potasu i innych składników korzystnych dla organizmu. Picie hojicha poprawia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia zęby i dziąsła oraz spowalnia procesy starzenia się i oczyszcza organizm z toksyn. Ze względu na niską zawartość kofeiny, jest odpowiednia dla dzieci i kobiet w ciąży, będąc idealną na co dzień.
Jak przygotować herbatę hojicha?
Należy zaparzyć wodę o temperaturze około 75-90°C, następnie nasypać 2-3 g herbaty hojicha i zalać wcześniej przygotowaną wodą. Po wymieszaniu można parzyć od 1 do 3 minut.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
.