W czym tkwi sekret prawdziwego włoskiego espresso?
W czym tkwi sekret prawdziwego włoskiego espresso?

Espresso to absolutny klasyk, który dla wielu osób jest jedynym słusznym wyborem w kwestii ulubionej czarnej kawy. Skąd wzięła się jego nazwa i jak rozpoczęła się cała historia tego głębokiego, aromatycznego napoju? Jak przygotować pyszne espresso we własnym domu? Sprawdźmy!

Krótka historia espresso w pigułce

Espresso to rodzaj, a jednocześnie specjalny sposób parzenia czarnej kawy, serwowanej w niewielkiej filiżance o pojemności od 25 do maksymalnie 70 ml. Historia kawy espresso jest ściśle związana z powstaniem ekspresu ciśnieniowego w ogóle. Po raz pierwszy ujrzał on światło dzienne już w 1884 roku za sprawą włoskiego wynalazcy Angelo Moriondo, a następnie został w 1901 ulepszony przez znanego mechanika, również włoskiego pochodzenia Luigiego Bezzera. Sama nazwa „espresso” wywodzi się od włoskiego „espressivo”, czyli „wyrazisty”, co idealnie pasuje do bogatej w smaku, wyrazistej i mocnej kawy, która się pod nią kryje. W Polsce, na początku ogromnej popularności ekspresów do kawy oraz espresso jako nowego gatunku, który szturmem zdominował rynek, goszcząc na stałe w menu kawiarni, restauracji, a także w naszych domowych, wiele osób przekręcało jego nazwę, tworząc nieco spolszczone, nawiązujące prawdopodobnie do samego urządzenia „eKspresso”.

Jakie powinno być dobre espresso?

Czym charakteryzuje się kawa typu espresso? Mimo niewielkiej pojemności powinna oferować niezwykłe walory smakowe i zapachowe, pobudzać i stawiać na nogi już po kilku łykach. To idealny wybór zwłaszcza o poranku, kiedy chcemy w szybki i skuteczny sposób pobudzić się do działania. Espresso jest bardzo gęste, lepkie i esencjonalne, ponieważ do jego przygotowania stosuje się niewielką ilość wody w stosunku do bardzo drobno i starannie zmielonych ziaren kawy. Pod żadnym pozorem nie dodaje się do niego mleka! Napar powinno się wlewać cienkim, nieprzerwanym strumieniem. Na jego powierzchni powinna powstać delikatna, jasnobrązowa pianka, czyli tak zwana crema.

Czy można przyrządzić je w domu?

Czy możliwe jest przyrządzenie prawdziwego włoskiego espresso w swoim domu? Jak najbardziej tak! Oczywiście podstawą będzie tutaj profesjonalny, świetnie działający sprzęt, czyli nowoczesny ekspres ciśnieniowy, kolbowy albo przelewowy, regularnie czyszczony i pielęgnowany oraz zastosowanie ziaren najwyższej jakości. Najczęściej do espresso poleca się arabikę lub robustę oraz ich starannie wyważone mieszanki. Woda (najlepiej taka przefiltrowana, a nie bezpośrednio z kranu), powinna przepływać pod ciśnieniem o wartości 9-bar i mieć bardzo krótki kontakt z kawą – około 25 sekund. To bowiem w zupełności wystarczy, aby uzyskać 100%, pełen smaku oraz pozytywnych właściwości napój. Bardzo ważny jest zarówno proces mielenia ziaren jak i odpowiednia temperatura wody. O czym jeszcze należy pamiętać? Malutka filiżanka, w której pijemy espresso nie powinna być zimna, ale delikatnie podgrzana, do około 40 stopni Celsjusza, dzięki czemu napój w jej wnętrzu nie straci zbyt szybko ciepła i nie wychłodzi się, a trzymanie samego naczynia będzie przyjemne dla naszych dłoni.

Espresso w innej odsłonie?

Czy espresso zawsze występuje wyłącznie w swojej klasycznej, czarnej odsłonie? Dla wielu koneserów nie ma możliwości wprowadzania tutaj żadnych udziwnień, zmian ani wariantów smakowych. Warto jednak, choćby w ramach ciekawostki wiedzieć, że można spotkać również ciekawe wariacje na temat espresso, chociażby w wersji espresso macchiato (czyli z odrobiną mleka) lub ristretto (gęściejsze, z jeszcze mniejszą ilością wody). Oczywiście często podaje się również espresso podwójne lub nawet potrójne.

 

źródło zdjęć: freepik.com

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl